galen ruppGalen Rupp heeft voor het tweede weekend op rij een Amerikaans indoorrecord gebroken. De zilveren Olympische medaillist verbrak vorige week al het Amerikaans record op de 5000m, maar dook afgelopen nacht ook onder de besttijd op de 2 mijl.

Het was al de tweede week op rij dat Rupp aan de bak kwam op de indoorpiste in Boston. Vorige week toonde Rupp zijn uitstekende winterconditie al door met 13’01″26 op de 5000m het Amerikaans record gevoelig scherper te stellen. Afgelopen nacht zat er mogelijks een wereldrecord op de 2 mijl aan te komen, aldus zijn coach Alberto Salazar. Zover kwam het uiteindelijk niet (hoewel een doorkomst halfweg van 4’01″60 het beste deed verhopen), maar met 8’07″41 dook Rupp wel ruim twee seconden onder de tijd van Bernard Lagat en zette zo een nieuw AR.

Bovendien is de nieuwe besttijd goed een zesde tijd aller tijden wereldwijd. Met enkel Kenenisa BekeleHaile GebrselassiePaul KoechHicham El Guerrouj en Eliud Kipchoge die ooit sneller waren, kan de Amerikaan niet klagen.

Ook zijn bekende coach, Alberto Salazar, kon – net als zijn pupil – opnieuw tevreden reageren (zie interview hieronder).

Stilaan beroemd en berucht zijn Salazar zijn zogeheten “post-race workouts”. Ook vorige week stonden vlak na het nieuwe record nog enkele 400m en 800m’s op het menu. Salazar gelooft immers in een “golden time zone” na de wedstrijd, waarin de atleet harder kan trainen. Ditmaal werkte Rupp vlak na zijn wedstrijd nog vijfmaal een mijl af. Voor de kenners: 4:21-4:20-4:20-4:16-4:01.6. Vrij indrukwekkend, dat zeker.