Heuglijk nieuws werd gisteren de wereld ingestuurd. Atleten Barbara Maveau en Bram Coppens, reeds enkele jaren samen, verwachten hun eerste kindje. Met een afbeelding van een echo van de baby maakte toekomstige papa Bram het nieuws bekend via Facebook. De bollende buik van Barbara was nog moeilijk weg te steken en dus was algauw gans atletiekminnend België op de hoogte. Redenen genoeg om de fiere toekomstige papa te contacteren.

Eerst en vooral, hoe stellen de toekomstige ouders het nu?

“Voorlopig loopt alles vrij normaal. Het begon op den duur wel alsmaar moeilijker te worden om het wat geheim te houden, maar nu weet iedereen het, dus hebben we alvast één hindernis genomen. Nog een kleine 6 maand te gaan, want de bevalling staat gepland in april 2014.”

In hoeverre was bij deze zwangerschap rekening gehouden met de atletiek? Is daar op voorhand aan gedacht of schuift dat nu met plezier even naar de achtergrond?

“Moeilijk te zeggen. Uiteraard hebben we wel wat naar de kalender gekeken, maar aan de andere kant is er ook altijd wel iets te doen. Nu is het zo dat vooral Barbara een volledige winter en een groot stuk van volgende zomer gaat missen. Als alles vlot verloopt zou ze volgend najaar of bij de start van het winterseizoen weer moeten aantreden. Barbara haar voorkeur gaat sowieso vooral uit naar de zomer, dus ik denk niet dat ze het crossen zo hard zal missen.”

Gaan jullie deze winter nog aantreden?

“Barbara zal zich beperken tot basistrainingen. Wat je nu al ziet, is dat ze ’s avonds telkens vrij vermoeid is. Toch zal ze regelmatig blijven lopen en dat eventueel afwisselen met crosstraining en/of aquajogging mocht de belasting ietsje te zwaar worden. Zelf kan ik natuurlijk wel een aantal crossen of wedstrijden lopen, maar we zien nog wel wat daar van komt. Tegen januari zal het ongeveer 3 jaar zijn dat ik, met ups en downs, last heb van de onderrug en hamstrings. Voornamelijk in de winter, door koude en natte omstandigheden, heb ik het moeilijker om te blijven volume te draaien. En dat is natuurlijk nefast voor wedstrijden. Ondertussen heb ik wel al een reeks wedstrijden gelopen om wat wedstrijdritme op te doen. De Crosscup Relays loop ik met BEHO en dat zal dan, mijn kortste, maar reeds mijn 5de wedstrijd in 7 weken zijn. Afhankelijk van hoe mijn lichaam reageert op de meer ‘winterse omstandigheden’ zien we dan wel waar en wanneer ik ga crossen.”

Zijn er al plannen gemaakt na de zwangerschap? Behoort een terugkeer op het hoogste niveau nog tot de mogelijkheden?

“We gaan ervan uit dat Barbara weer de draad gaat oppikken zoals voorheen. Dat is nu misschien makkelijk om te zeggen want natuurlijk komt er heel wat bij kijken. Het zal afwachten zijn wat de komende 6 maanden zal geven en dan kunnen we verder spreken.”

Een kleine spruit van zo’n sportief koppel. Ligt de lidkaart bij de lokale atletiekvereniging al klaar?

“Lidkaart, sponsoraanvragen, …. werd allemaal reeds geregeld! (lacht)

 

We wensen beide toekomstige ouders bijzonder veel succes en geluk de komende periode en hopen op een gezonde zwangerschap en bevalling. 

 

Barbara Maveau werd vorig jaar nog vijfde op het Belgisch Kampioenschap veldlopen. In het eindklassement van de Crosscup werd ze tweede na de ongenaakbare Veerle Dejaeghere. Deze zomer was een 9’04″18 op de 3000m haar sterkste prestatie.