Nafi Thiam - Foto: Jasper Jacobs
Nafi Thiam – Foto: Jasper Jacobs

In het Maison des Sports in Luik is de twaalfde editie van de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège voorgesteld. Nafi Thiam, Hans Van Alphen en Kevin Borlée worden op 10 juli de publiekstrekkers.

De Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège, kortweg MIAPL, wordt één van de laatste internationale meetings waarop atleten hun kwalificatie voor het WK in Moskou (10-18 augustus) kunnen afdwingen. De toeschouwers in het Stade Naimette-Xhovément mogen zich dus aan enkele duels op het scherp van de snee verwachten.

Het internationaal programma start om 20u, al is er om 19u ook al – middenin het voorprogramma – de 100 meter van de driekamp. Dit unieke evenement is net zoals vorig jaar op vraag van de meerkampers op het programma van de MIAPL geplaatst is. De andere proeven van die mini-meerkamp zijn het discuswerpen (20u) en het hoogspringen (20u55).

Voor Hans Van Alphen past de driekamp perfect in zijn voorbereiding op de WK-tienkamp. Onze landgenoot, vierde op de Spelen van Londen, bindt de strijd aan met onder meer de Nederlander Eelco Sintnicolaas (Europees indoorkampioen 2013) en de Oekraïner Oleksiy Kasyanov (vicewereldkampioen indoor 2012 en vice-Europees kampioen 2012).

THIAM GAAT VERSPRINGEN

Om 20u05 komt Nafi Thiam in actie. De bijna 19-jarige Luikse meerkampster doet in haar thuisstad mee aan het verspringen en zal er de strijd aanbinden met de Amerikaanse Funmi Jimoh (die vorig jaar een meetingrecord vestigde in Luik) en ander jong Belgisch talent, Marjolein Lindemans (brons op de EYOF in 2011).

Om 20u30 kunnen onze landgenotes Olivia Borlée en Cynthia Bolingo zich op de 100 meter meten met de snelle Bulgaarse Ivet Lalova (vice-Europees kampioen 2012) en de Amerikaanse Lauryn Williams (wereldkampioene 2005 op de 100m en 4x100m en wereldkampioene 2007 op de 4x100m). Ook haar landgenote Miki Barber (wereldkampioene 2007 op de 4x100m) is van de partij.

VIJF BELGEN OP DE HORDEN, BORLÉE LOOPT 300 METER

Het nummer met de grootste Belgische inbreng is de 100 meter horden bij de vrouwen. Onze drie topvrouwen – Eline Berings, Sara Aerts en Anne Zagré – krijgen weerwerk van de Tsjechische Lucie Skrobakova (vice-Europese kampioene in zaal in 2009… achter Berings). Even later is het aan Adrien Deghelt en Damien Broothaerts op de 110 meter horden. Zij worden uitgedaagd door de Jamaicaan Dwight Thomas (olympisch kampioen Peking 2008 op de 4x400m).

Misschien wel het spektakelstuk van de avond wordt de 300 meter bij de mannen. Op deze niet zo gebruikelijke afstand krijgen we een topduel tussen Kevin Borlée (Europees kampioen 400m in 2010 en brons op het WK 2011) en Lalonde Gordon uit Trinidad (brons op de 400m op de Spelen van Londen). In hun zog probeert ook Antoine Gillet naar een snelle chrono te spurten.

Het afsluitende nummer bij de mannen is de 800 meter. Jan Van Den Broeck probeert er onder de WK-limiet van 1.45.32 te duiken.

Het belooft dus een boeiende atletiekavond te worden op woensdag 10 juli in Luik. En wat meer is: de toegang is gratis voor al wie zijn ticket voor 9 juli downloadt via de website van de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège.
Meer info vindt u op www.meetingliege.be