Bashir Abdi op de Payton Jordan Invitational - Foto: Nathalie De Vos
Bashir Abdi op de Payton Jordan Invitational – Foto: Nathalie De Vos

Ongeveer een jaar geleden kende Bashir Abdi zijn doorbraak op de piste. Nadat hij in Oostende Belgisch Kampioen veldlopen was geworden, plaatste hij zich eind mei, op vijf dagen tijd, zowel voor de 5000 (op de IFAM) als de 10000m (op het Tartlétos loopgala) voor het EK. Die 10000m was trouwens zijn eerste op de piste. Hij liet er toen 28’18″15 noteren. Een jaar later is Abdi uitgegroeid tot een internationale topper.

Met een sterke 5000m (13’30)  en vooral 10000m (27’43) achter de kiezen in de VS, heeft de Gentenaar startrecht verworven op de Diamond League-meeting in Rome. Vanavond treedt hij er – naast de Turk Ali Kaya – als enige Europeaan aan in een bijzonder sterk (vooral Afrikaans) veld.

Het Golden Gala in Rome begint vanavond omstreeks 18u15. Bashir Abdi start er – na wat hij zelf omschreef als een slapeloze nacht – om 20u50. Ook Jonathan Borlée loopt er op de 400m (om 22u05).

Een ruime samenvatting wordt uitgezonden op Sporza om 24u00.

 

Bekijk hieronder nogmaals het interview met Bashir na zijn 10.000m in Wageningen (ongeveer een jaar geleden, afgenomen door Losse Veter).