Diamond LeagueNa passages in Azië (Doha en Shanghai) en de VS (New York en Eugene) strijkt het Diamond League circuit een eerste keer dit jaar neer in Europa. In Rome staat donderdagavond het Golden Gala op de agenda. Maar liefst 38 Olympische medaillewinnaars tekenen er present. Onder de deelnemers ook onze Belgen Jonathan Borlée en Diamond-League debutant Bashir Abdi.

Jonathan Borlée neemt het in een sterk bezet veld op de 400m op tegen wereldkampioen LaShawn Merritt. Merritt was dit weekend op de Diamond League in Eugene met 44″32 nog de betere van Kirani James, die vooral in Shanghai (44″02) indruk maakte. Borlée reist na zijn passage in Rome door naar Rabat voor de World Challenge aldaar.

Voor Bashir Abdi wordt het een eerste deelname aan de internationale Diamond League. Onder meer door zijn sterke passage op de prestigieuze Payton Jordan Invitational in Stanford, eerder dit seizoen, verkreeg de Gentenaar het startrecht in Rome. Op die meeting in Stanford klokte Abdi een bijzonder sterke 27’43″99 op de 10000m, nog steeds goed voor een tweede Europese beste dit jaar. In Rome treedt Abdi aan op de 5000m. Zijn persoonlijke beste van 13’30″91 liep hij eveneens eerder dit seizoen in de VS. Abdi wordt in een voor de rest uitsluitend Afrikaans gezelschap naast de jonge Turk Kaya de enige Europese deelnemer op de 5000m in Rome. Abdi keerde begin vorige week terug van een lange stage op hoogte in Flagstaff. Hij hernam de Europese competitie met een 1500m op de IFAM in Oordegem. Op de voor hem atypische afstand hoopte hij op een tijd dicht tegen de 3’42, maar kwam uiteindelijk uit op 3’46″91.

Verder komen bijzonder veel Olympiërs aan de bak in Rome. Publiekstrekker wordt Usain Bolt op de 100m. Hij neemt het op tegen Amerikanen-in-vorm Justin Gatlin en Michael Rodgers. Beide heren doken dit jaar al onder de 10″. Op zowel het polsstokspringen (Lavillenie, Otto en Holzdeppe) als bij het kogelstoten bij de heren (Majewski, Storl en Hoffa) treedt het volledige podium van de Spelen in Londen aan.

Alle deelnemerslijsten voor donderdag bekijkt u hier.