Op de Diamond League meeting in Eugene eindigde de 3000m steeple bij de heren bijzonder tumultueus. Conseslus Kipruto, wereldjuniorenkampioen in 2012, beende in de laatste 100m de Olympische kampioen Ezekiel Kemboi bij, maar die liet de zege niet zomaar uit zijn handen glippen. Hij probeerde zijn naderende opponent eerst in het nauw te drijven in de binnenbaan en wanneer dat niet voldoende leek te zijn, kwam het betere duw- en trekwerk eraan te pas. Kemboi staat er voor gekend wel graag wat show te geven, maar hier ging de Keniaan er toch stevig tegenaan. Hij werd dan ook door de organisatie geschrapt uit de uitslag. “Hoort bij de race”, zei de benadeelde Kipruto na afloop als de diskwalificatie nog niet bekend was.

Intussen heeft Kemboi openlijk zijn excuses gegeven op Twitter: “Ik bied mijn excuses aan voor mijn gedrag tijdens de race. Ik hoop dat iedereen mij kan vergeven. De verdiende zege was voor mijn teammaat Kipruto.”

De tumultueuze finale van de 3000m steeple in Eugene bekijk je hieronder.