steeple-ifamDe vierde editie van de IFAM in Oordegem zat net op kruissnelheid toen de meeting werd opgeschrikt door een incident ter hoogte van de waterbak. De dames hadden er net hun eerste ronde opzitten en stevenden af op de eerste passage aan de steeplebak. Ogenschijnlijk nog zonder problemen sprongen de eerste dames over het water, maar voor de Waalse Agnes Laurent één van de buitenlandse atletes ging het fout. Ze maakte een harde plons en kwam pas enkele seconden later uit het water gekropen.

De hilariteit aan de zijlijn die onvermijdelijk met zo’n incident gepaard gaat, maakte al snel plaats voor ongerustheid. Een defect aan de linkerpoot van de steeplebalk was allicht de oorzaak en/of het gevolg van de valpartij van de atlete. Meteen kwamen enkele medewerkers en omstaanders toegesneld om de balk enigszins te ondersteunen. De tien dames die nog in race waren konden, mits ondersteuning van de balk, verder zonder al te veel problemen hun wedstrijd afmaken.

Fabienne Schlumpf verbetert het Zwitsers nationaal record op de 3000m steeple tot 9’48″45 - Foto: Ruben Van den Berghe
Fabienne Schlumpf verbetert het Zwitsers nationaal record op de 3000m steeple tot 9’48″45 – Foto: Ruben Van den Berghe

Het weerhield de Zwitserse winnares Fabienne Schlumpf er overigens niet van om met 9’48″45 een nieuw nationaal record te plaatsen.

De ruim dertigtallige herenkoers werd intussen opgesteld aan de startlijn. Het was nog even wachten op het fiat van de medewerkers aan de waterbak, die volop bezig waren met een oplossing te zoeken voor de verzwakte balk. Het verdict viel enkele minuten later en was onverbiddelijk. De balk was veel te instabiel en de poot kon op geen enkele manier verstevigd worden. De wedstrijdjury oordeelde dan ook dat de situatie veel te gevaarlijk was en mogelijke incidenten of accidenten in het dertigkoppig peloton bij de heren te reëel waren. Voor de veiligheid van de atleten, werd de wedstrijd dan ook – volledig terecht – afgeschaft. Ongeloof en protest van de deelnemers mocht niet baten. De jury en organisatie kozen resoluut voor de veiligheid van de atleten en hielden voet bij stuk. De meeste deelnemers, al dan niet onder gemor, zochten even later op de 5000m of op de 1500m naar een goeie prestatie.

Bekijk hier enkele foto’s van de gebeurtenissen aan de waterbak.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.