De stichting Nijmegen Global Athletics (NGA) is een nieuw samenwerkingsverband van de Nijmeegse loopverenigingen Nijmegen Atletiek, Cifla, NSAV ’t Haasje en Seven Hills Running Team. De Stichting is er met behulp van ‘good-old’ Jos Hermens in geslaagd een fraai veld samen te stellen voor de focus van het toernooi: de middellange afstanden op de baan. Lander Tijtgat dook er in 2011 een eerste maal onder de 3’40 op de 1500m. Vorig jaar ging de meeting in Nijmegen niet door. De organisatie is er toen niet in geslaagd voldoende sponsoren te vinden voor een atletiekwedstrijd op internationaal topniveau. Maar dat is dit jaar helemaal anders.

De top van de Nederlandse en Belgische topatletiek zal acte de présence geven op atletiekbaan Brakkenstein: Patrick Stitzinger, Ronald Schröer, Kim Ruell,  Ruth van der Meijden en Jip Vastenburg. Dit startveld wordt aangevuld met absolute wereldtoppers zoals Yitayal Atnafu, Dawit Wolde, Ruti Aga en Mirela Lavric, een garantie voor snelle tijden.

Nijmegen Global Athletics geeft dit jaar ruim baan aan opkomend Nederlands talent. De jeugdige lopers uit het recent opgerichte Team Zevenheuvelen zullen het opnemen tegen lopers van het Utrechts Running Team, het Team Distance Runners en Team4Mijl. Inzet van de lopers is kwalificatie voor het EK onder 23, de EK Junioren en de EYOF. Naar verwachting sneuvelen er ook weer records.

Naast de A-series, die ingevuld worden in overleg met en door Global Sports Communication is er nog ruimte in de B- en C-series op de 800m, 1500m, 3000m en 5000m. Dus schrijf je in – uiterlijk 7 juni – via de website van de NGA.

Alsof het nog niet genoeg is, staan dit jaar ook onderdelen op het programma voor gehandicapte sporters. Niemand minder dan gehandicapte sporter van het jaar en gouden medaillewinnares Marlou van Rhijn (Blade Babe) zal samen met de nummers 2 en 4 uit Londen op de 200 meter in een strijd met valide lopers trachten haar wereldrecordtijd aan te scherpen. Ook is er een race voor wheelers uit het Dutch Parathletics Team (DPT). De paralympische sporters zijn volop bezig met de kwalificatie voor de WK die deze zomer in Lyon wordt gehouden.

Met een compact en gevarieerd programma laat Nijmegen zien letterlijk ruim baan te geven aan alle topdisciplines van de atletiek. Het programma start op 12 juni 2013 om 17.30 uur en de toegang is gratis. Er is voor goede horeca en voor een top DJ gezorgd. Mede ook door de jeugdloop is het genieten voor jong en oud! Het programma wordt om 16.30 uur vooraf gegaan door een Ondernemersloop onder leiding van Miranda Boonstra.