Foto: Jorgen Lammens
Foto: Jorgen Lammens

Langeafstandsloper Bashir Abdi (24) heeft zijn seizoensplanning klaar. Die staat volledig in het teken van het WK in Moskou. Daarvoor heeft hij al de limiet op zak, maar de atleet van RCG hoopt ook op de 5000m nog de richttijd te halen.

De Gentenaar treedt zaterdag nog aan op de IFAM op de voor hem ongebruikelijke 1500m. Daarna begint hij aan het grote werk. Op 6 juni komt Abdi aan de bak in Rome, op de Diamond League. Naast Jonathan Borlée wordt hij er de enige deelnemende Belg. Hij zal er – net als een maandje later op de Nacht van de Atletiek in Heusden – van start gaan op de 5000m. Op één van beide meetings hoopt hij de limiet voor het WK te halen (13:19″17).

Abdi heeft het startrecht op de Diamond League onder meer te danken aan zijn bijzonder sterke 10000m die hij liep op de Payton Jordan Invitational in Stanford. Hij liep er toen in een snelle 27’43″99 de limiet voor het WK. De laatste twintig jaar klokte, buiten Mohammed Mourhit, geen enkele Belg een snellere tijd.

Na de Nacht van de Atletiek volgt eventueel de beslissing om al dan niet te dubbelen op het WK.