Eén van de hoogtepunten op de IFAM outdoor zal hoogstwaarschijnlijk de 1500m bij de mannen worden. Lander Tijtgat is zeker niet de enige Belg die op de 1500m sterk wil presteren, ook Abdi, Hannes, D’hoedt en Landers traningsmakker Koen Naert willen dat. De Belgische kampioen veldlopen Naert moet het vooral van langere afstanden als de 5000 en 10000m hebben, maar toch wil de atleet van Eendracht Aalst eens zien wat hij kan in de volgens hem sterkst bezette Belgische 1500m in jaren. Niet enkel Belgen komen trouwens in actie op die 1500m, onder meer ook de Turk Ilham Tanui Özbilen zal er bij zijn in het Putbosstadion. De zilveren WK en EK-medaillist brengt overigens zijn eigen tempomakers mee naar Oordegem. Gegarandeerd een snelle wedstrijd dus! Wij stelden Koen Naert enkele vraagjes.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Hoe verliep je voorbereiding op het zomerseizoen?

“Ik ben sowieso later met het zomerseizoen gestart, bewust omdat ik anders te vroeg terug in vorm zou zijn voor de komende maanden. Weliswaar had ik toen nog geen rekening gehouden met het feit dat ik wat belangrijke trainingen zou missen door wat last aan de achillespees. Daarom is mijn voorbereiding ook niet 100% verlopen zoals we hadden gehoopt! Het is nog vroeg en dus is er helemaal nog niets verloren. Al weten we dat er nog wat werk aan de winkel is om die schade in te halen.”

Kun je wat meer vertellen over de wedstrijden die je tot nu toe liep?

“Het draait op wedstrijd voorlopig nog niet zoals ik zou willen. Misschien stel ik voor mezelf momenteel wat te hoge eisen naar de situatie waarin ik mij bevind. Ik denk dat zoiets typisch is voor atleten die willen presteren en liefst zo snel mogelijk, maar het lichaam heeft tijd nodig om weer sterk te worden en op volle toeren te kunnen draaien. Ik moet leren mijn lichaam die tijd te gunnen. Wedstrijden waren in elk geval niet super, noch qua tijd, noch qua gevoel. De frisheid ontbrak nog door het vele trainen, maar ik vertrouw erop dat dit snel in orde komt. Al bij al moet ik toch tevreden zijn met de wedstrijden die ik achter de rug heb. Ik heb gewoon nog wat tijd nodig.”

Hoe is de vorm nu? Wat denk je/hoop je op IFAM te kunnen?

“Momenteel is de vorm nog steeds in stijgende lijn. Ik weet niet meteen wat ik kan verwachten als mijn lichaam uitgerust aan de start komt op IFAM. Sowieso ga ik voor de 1500m, naar mijn weten de sterkst bezette Belgische 1500m in jaren (Tijtgat, Hannes, D’hoedt, Hamdi, Abdi, …). Ik hoop er met een goed gevoel de finish te halen en dan vooral met een dik PR. Al blijft het afwachten hoe mijn achillespees verder reageert op het koude weer en de strakke trainingen op piste, maar ik heb er alvast vertrouwen in.”

Waar liggen je doelen dit jaar?

“Dit jaar staat vooral in het teken van de investering. Ik weet dat ik mentaal een moeilijke zomer voor de boeg heb, maar dat is de opoffering die ik wil maken voor de toekomst. Mijn basissnelheid moet opnieuw naar omhoog en daarom moet ik gaan investeren ik de kortere afstanden zoals 1500m. Bij de aanvang van dit zomer seizoen liep ik 3’50″04, ik ben benieuwd hoeveel seconden ik daar onder kan duiken tegen het einde van de zomer. Toch blijft mijn grote doel deze zomer een goeie tijd op de 5000m. Daarvoor moet alles wijken. Ik kom allicht wel slechts tweemaal aan de start van een 5000m, maar ik wil er dan ook meteen tweemaal ‘boenk’ opzitten! We zijn er alvast hard aan aan het werken.”

Dit interview kadert in de reeks “IFAM-koorts”. Elke dag zetten wij een atleet, die hoge ogen wil gooien op 1 juni, in de kijker. Bekijk het volledige IFAM-koorts archief hier. Meer info over de IFAM vindt u hier.

IFAM