Foto: Jorgen Lammens
Foto: Jorgen Lammens

Bashir Abdi gooide deze ochtend (Belgisch tijd) hoge ogen in het Amerikaanse Stanford. Met een verbetering van zijn PR met net geen 35″, plaatste de Gentenaar zich voor het WK 10.000m in Moskou. Meer daarover lees je trouwens hier. Eerstdaags na zijn wedstrijd (en na een slapeloze nacht), blijft Abdi zijn nuchtere zelf, maar klinkt hij bovenal bijzonder tevreden.

“Mijn trainer en mezelf zijn inderdaad enorm tevreden na mijn prestatie,” zo reageert de Gentenaar vanuit de States. “Het was dan ook een ideale wedstrijd. Alles zat mee, inclusief het weer.”

Het sterke deelnemersveld hielp natuurlijk enorm. Het hoge niveau hier stuwde me echt naar voor,” vertelt Abdi verder. “De verstandhouding onder de atleten was trouwens bijzonder goed. Niemand stak zich weg en ikzelf nam bijvoorbeeld ook even de koppositie in, omdat ik merkte dat het tempo een beetje aan het zakken was.

In de laatste ronden moest Abdi het commando opnieuw overlaten aan enkele andere atleten, maar bleef kranig standhouden op de tweede lijn. “De laatste kilometer gingen we echt hard, rond de 2:40. Vooral de laatste 300m stelt me tevreden. Ik vond er nog wat extra energie om nog een duwtje bij te geven,” vertelt hij over de laatste hectometers.

“Wat ik nu waard ben op de 5000m, is me nog altijd een vraagteken,” schetst Abdi zijn ambities verder. “13:18 zou al een toptijd zijn.” Met zijn prestatie in Stanford, die zowel Europees als mondiaal al heel wat waard is, kan Abdi hopen op een mooie prestatie op het WK in Moskou, later deze zomer. “Op het WK wil ik vooral ervaring opdoen. De rest zal wel volgen,” tempert hij.