Zondag wordt er in het Poolse Bydgoszcz gestreden om de wereldtitel in het veldlopen. Na één jaar afwezigheid worden de titels weer verdeeld. Twee Belgen verdedigen onze eer in het koude Polen. Kersvers Belgisch kampioene Almensh Belete start bij de seniores vrouwen, en ook de Belgisch kampioen bij de junioren jongens, Isaac Kimeli, waagt zijn kans. Koud zal het zeker worden daar in Polen, de foto hieronder spreekt voor zich.

wk veldlopen

Senioren/ Junioren Mannen

Bij de senioren mannen won 2 jaar geleden, de toen 22-jarige Imana Marga. De Ethiopiër won de 12km in het Spaanse Punta Umbria voor 2 Kenianen, die respectievelijk luisteren naar de namen Paul Kipngetich Tanui en Vincent Kiprop Chepkok. Imana zal zijn titel natuurlijk proberen te verdedigen, maar nummers 2 en 3 van 2011, verschijnen niet aan de start.

Isaac Kimeli van OEH gaat zondag bij de junioren resoluut voor een top-30 klassering. De 18-jarige Hallenaar domineerde twee weken geleden het BK bij de junioren, maar trok met gelijkaardige ambities naar het EK veldlopen in december. Daar echter speelden de bittere kou en de sneeuw van Boedapest Kimeli duidelijk parten. Het wordt afwachten als hij de Poolse kou wel verteerd. De favorietenrol bij de junioren is weggelegd voor de 18-jarige Hagos Gebrhiwet. Hij heeft onder meer het junioren wereldrecord op de 5000m (12:47:53) staan en verbeterde enkele weken geleden in Boston nog het wereldrecord op de 3000m (7:32.87), ook bij de junioren. In die wedstrijd ging hij sterren als  Dejen Gebremeskel en Galen Rupp vooraf.

Steven Casteele : “Volgens mij kan Isaac 1ste Europeaan worden!”

Senioren Vrouwen

Bij de seniores vrouwen won 2 jaar geleden de Keniaanse Vivian Cheruiyot de wereldtitel in het Spanje. Zij won toen met de kleine voorsprong van 2 seconden voor haar landgenote Linet Masai en de verrassende Amerikaanse Shalane Flanagan. Die laatste was in de vier laatste WK’s de enige blanke die een top 12 plaats kon afdwingen. De nummers één en twee van 2011 zullen niet verschijnen aan de start omdat ze zich focussen op de zomer. Ook de Amerikaanse nummer drie zal haar 3de plaats niet kunnen verbeteren zondag. Tirunesh Dibaba, in 2008 al winnares, moet verstek geven door een blessure. Bij afwezigheid van enkele toppers lijken de Keniaanse Margaret Wangari Muriuki en de Ethiopische Hiwot Ayelaw de favorieten. Al wordt het natuurlijk afwachten wat deze atletes kunnen in de ijzige temperaturen.

En wat kan Almensh Belete? De Belgische met Ethiopische roots is alvast zeker in vorm. Na haar knappe passage op het EK indoor in Göteborg (een vijfde stek op de 3000m), domineerde ze het Belgisch Kampioenschap twee weken geleden. Volgens haar nieuwe coach Ivo Hendrix is Belete in topvorm, zo bleek uit haar eerste lactaattest ooit. “Belete haar uithoudingsvermogen is uitstekend en ze verkeerd in topvorm. Ik zie haar bij de eerste dertig eindigen.”

Imana Truyers: “Volgens mij kan Almensh binnen de top 20 eindigen! In Boedapest liep ze onder koude temperaturen al héél goed, dus dat voordeel heeft ze al…”

 

Foto: Jasper Jacobs
Almensh Belete – Foto: Jasper Jacobs
De startlijsten voor het WK veldlopen vindt u hier.
Uitgebreide voorbeschouwingen (Engels) lees je hier: dames & heren.

Het WK veldlopen is vanaf 13u15 te volgen op Eurosport 2 of op deze livestream kan je het vanaf de junioren volgen!!