Krijgen we vandaag opnieuw taferelen zoals in 2008?
Krijgen we vandaag opnieuw taferelen zoals in 2008? – Foto: Frederik Vandeputte

Bashir Abdi en Almensh Belete zijn de grote favorieten vandaag in Stene, voor het BK Oostende. Zowel bij de heren als bij de dames en zowel op de lange als de korte veldlopen mogen we spannende strijden verwachten. De regen van de voorbije dagen zullen het parcours loodzwaar maken. Krijgen we opnieuw taferelen zoals in 2008?

Foto: Atletiek Week
Lander Tijtgat gaat vandaag voor de Belgische titel – Foto: Atletiek Week

Het winterseizoen van titelverdediger Bashir Abdi (24) verliep niet zonder ongemakken. De Gentenaar met Somalische roots bleef lang geblesseerd aan de kant. Hij komt goed voorbereid terug van een hoogtestage, maar het gebrek aan wedstrijdritme kan hem parten spelen. Alvast voor de dagzege, want de Vlaamse veldloopkampioen Dame Tasama, winnaar in Mol, Hulshout en Dour, komt aan de start. Als Ethiopiër komt hij wel niet in aanmerking voor de Belgische titel. Op papier zijn Lander Tijtgat, Koen Naert & Atelaw Bekele zijn voornaamste tegenstanders. Het wordt nog afwachten of Atelaw Bekele weer zijn oude niveau kan halen, want indien hij weer op dit niveau loopt, is hij een grote kandidaat voor de titel. En wat kan Lander Tijtgat na zijn 8ste plaats op de 3000m op het EK in Göteborg? Kan de man in vorm, Koen Naert, vandaag voor de verrassing zorgen en de titel mee naar huis nemen?

De uitzending van het BK veldlopen op Sporza begint rond 14u15, je kan de senioren mannen vanaf 14u55 live volgen op dat kanaal.

Almensh Belete

Bij de vrouwen krijgt Almensh Belete (23) de favorietenrol. Veerle Dejaeghere (39), die vier keer op rij nationaal veldloopkampioene werd, moet het normaal tegen haar afleggen. Al zal Veerle er alles aan doen om haar titel te prolongeren. De vierde van het EK in Boedapest zal over twee weken ook deelnemen aan het WK in het Poolse Bydgoszcz.

De uitzending van het BK veldlopen op Sporza begint rond 14u15, je kan de senioren dames vanaf 14u20 live volgen op dat kanaal.

Bron: Nieuwsblad.be

UPDATES #BKOostende

17u30: Korte cross heren: 1 Hannes 2 De Kerpel 3 Ruell 4 De Bock 5 Van Rooy Podiumfoto

17u00: Korte cross dames: 1 Vandenbempt 2 Van Bogaert 3 WynsPodiumfoto

16u30: Ook het podium bij de toekomstige sterren van de crosscup is bekend. Louise Carton werd Belgisch kampioene bij junioren dames en kreeg op het podium gezelschap van Sara Vande Velde en Astrid Verhoeven.

15u30: Dame Tasame, de Ethiopische vriend van Almensh Belete, ging er al na 1 ronde vandoor en zette onmiddellijk alle belgen op een serieuze achterstand. De belgen bleven oorspronkelijk samen maar na de opgave van Lander Tijtgat trok Koen Naert er alleen op uit in de achtervolging op Tasame. Bashir Abdi bleef lang op een 50-tal meter van Naert hangen en had ongeveer evenveel voorsprong op Stijn Garain. De plaatsen bleven ongewijzigd en Tasame won de wedstrijd. De Belgische titel ging naar de jonge crosscup winnaar Koen Naert. Zilver was er voor uittredend kampioen Abdi Bashir en het brons ging naar Stijn Garain.

14u55: Na de dames is het tijd voor de strijd bij de heren! Kan Bashir Abdi zijn hoogtestage onmiddellijk omzetten in een tweede nationale titel, vliegt Lander Tijtgat ook door de modder of is het leider in de crosscup Koen Naert die de titel pakt? Al mogen we ook de tweede lijn met Bekele, Garain, Lunders en nog wel enkele namen niet uit het oog verliezen.

14u45: Almesh Belete is Belgisch kampioene geworden bij de senioren dames. De Belgische van Ethiopische origine liet voor halfweg Veerle Dejaeghere en Barbara Maveau achter en won uiteindelijk met een grote voorsprong van 20″. Veerle Dejaeghere was de beste van de rest en mocht als 2e het podium op. Met Veerle Van Linden kregen we nog een twee master op het podium. De eindoverwinning in de Crosscup kon Veerle Dejaeghere al niet meer ontsnappen.

14u20: De senioren dames staan klaar aan de start voor hun Belgisch kampioenschap. Kan Veerle Dejaeghere haar 5e titel binnenhalen of troeft Almensch Belete haar af op het 6500m lange en modderige parcours?

12u28: Nog steeds problemen met de stroomvoorziening in Stene. Elektriciteit valt geregeld weg om daarna terug op te duiken. Hopelijk geen problemen tegen de live-uitzending!

12u00: Stroompanne op de terreinen. Wedstrijden gaan gewoon door. Wel problemen voor verzamelde media en reporters.

11u23: Onze reporter ter plaatse: “VEEL, VEEL, VEEL water in Oostende! Ook toeschouwers bereiden zich beter voor op (heel wat) nattigheid!”

Aankomststrook
Aankomststrook

11u03: De benjamins en pupillen zijn al een uurtje bezig met het terrein om te ploegen. De grote kanonnen beginnen eraan vanaf 14u20!

10u12: Geen Stijn Fincioen aan de start. De atleet van EA zal zijn clubmakkers niet kunnen bijstaan in het verdedigen van hun overwinning in het clubklassement van vorig jaar. Fincioen sukkelt met een achillespeesontsteking. “Modder en hellingen, mijn favoriete crosselementen! Spijtig dat ik door mijn blessure niet kan starten.

10u02: WEERBERICHT OOSTENDE: Vannacht en deze morgen viel er wat sneeuw en smeltende sneeuw. Deze is beperkt blijven liggen. Vandaag wordt het zwaar bewolkt tot bewolkt, met eerst nog wat regen of smeltende sneeuw, maar later zou het droog blijven.
De temperatuur zal 2-3°C bedragen. De wind zal uit het NNO waaien met een kracht van 4 tot 5 Bft.