“Ik verwacht een sterke Almensch Belete, maar ik geef me niet zomaar gewonnen.”

Aanstaande zondag kan Veerle Dejaeghere voor de vijfde maal Belgisch veldloopkampioene worden. De afgelopen vier jaar was niemand in staat de West-Vlaamse te kloppen. De jaren daarvoor liet ze het veldloopkampioenschap meestal aan haar voorbij gaan, want toen primeerde het pisteseizoen. Als 19-jarige werd Dejaeghere wel al eens Belgisch kampioene op de korte afstand.

Met welk gevoel trek je zondag naar het Schorre sportpark in Stene?

“Ik ben alvast opgelucht dat mijn twaalfde eindzege in de CrossCup zo goed als binnen is. Een vijfde Belgische veldlooptitel op een rij wordt niet zo evident, want ook Almensch Belete komt aan de start. Ik wist haar evenwel te kloppen in de veldlopen van Brussel en Soest, maar toen was ze wat ziek en dus niet helemaal fit. Op het BK verwacht ik alvast een sterke Belete. Bij het EK indoor in Göteborg werd ze afgelopen weekend nog vijfde op de 3000m, een bevestiging dat ze opnieuw is goede doen is. Haar kloppen wordt misschien moeilijk, maar ik ga me niet zomaar gewonnen geven.”

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Wat vind je van de BK omloop?

“Het is een selectieve omloop met enkele pittige hellingen. Zeker de twee hellingen op het einde van elke ronde maken het zwaar. Ook de wind kan stevig komen opzetten en als lichtgewicht krijg je het dan zwaar te verduren.”

Hoe verliepen de twee weken tussen de laatste CrossCupmanche in Dour en het BK veldlopen in Stene?

Na Dour kon ik eindelijk nog eens een week goed doortrainen. Ik had een hele drukke wedstrijdperiode achter de rug en dan doet een wedstrijdloos weekend eens goed om de batterijen opnieuw op te laden.”

Ga je voor een dertiende eindzege in de CrossCup of is het mooi geweest?

“Momenteel zeg ik: het is mooi geweest, maar dat zei ik vorig jaar ook. Ik heb het vooral steeds moeilijker om alleen mijn trainingen af te werken. Het ontbreekt me soms aan motivatie om de loopschoenen aan te trekken voor een eenzame training. Ik ben lerares en zetel sinds dit jaar ook in de gemeenteraad van Ardooie. Daarnaast ben ik nog vrijwilliger in de wereldwinkel en trainster van Sofie Gallein en Hanna Vandenbussche. Dit alles combineren met mijn atletiekcarrière is niet zo evident.”