Het EK Indoor is nog maar net achter de rug of er staat voor Lander Tijtgat komende zondag al een nieuwe uitdaging op het programma, met name het Belgisch Kampioenschap Veldlopen in Stene. De West-Vlaming steekt niet onder stoelen of banken dat hij voor goud wil gaan op de lange cross, op voorwaarde dat het parcours in domein ‘De Schorre’ er kurkdroog bijligt.
Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Na een sterke individuele prestatie tijdens de Relays, werd Tijtgat prompt tot één van de favorieten voor de CrossCup-eindzege gebombardeerd. Helaas beslisten zijn gevoelige enkels er anders over en noopten de atleet van Eendracht Aalst het resterende veldloopseizoen te schrappen om zich van verder leed te besparen. “De keuze voor een indoorcampagne was dan ook snel gemaakt gezien er toch al plannen waren bij het opstellen van het winterprogramma. Eind december werd er gekozen voor enkele wedstrijdprikkels op straat om ritme op te doen. Met succes want ik vloerde zo Abdi Bashir in Meeuwen over 5km. Conditioneel was dus alles ok, alleen wou ik geen risico’s nemen door mijn enkels opnieuw te belasten in de crossen.

Het seizoensvervolg van de leerkracht uit Erembodegem kent ondertussen quasi iedereen: bij zijn eerste & enige 3000m-limietpoging in Gent behaalde Lander een ticket voor het EK in Göteborg, waar hij uiteindelijk in de finale fraai 8e werd in 7’55”59 (PR). Ondertussen zijn we een week verder en moet hij de omschakeling van indoor naar het crossen snel verteren. “Met die plotse overstap van de tartan naar het veld verwacht ik geen problemen, want uiteindelijk zijn er  – buiten die wekelijkse indoortrainingen – geen grote aanpassingen geweest op trainingsvlak. Ik zie die indoorpassage zelfs als een voordeel op mijn voorbereiding op het BK, mentaal & fysiek blaak ik immers van vertrouwen.

Met Abdi Bashir, Koen Naert, Abdelhadi El Hachimi, Atelaw Bekele, Stijn Garain & Mats Lunders is er volgens Lander aan concurrentie geen gebrek. “Ik acht me niet onkansloos om te winnen, zeker als er op het parcours geen spatje modder te vinden zal zijn. In kurkdroge omstandigheden kom ik namelijk het best tot mijn recht. De korte veldloop had ik ook graag nog eens gelopen, maar uiteindelijk is de lange cross prestigieuzer en past het beter in de voorbereiding op de zomer. Tenslotte blijft de piste nog altijd het grootste doel voor 2013”, besluit Tijtgat.