Lander Tijtgat had in principe eind 2020 zijn spikes aan de wilgen gehangen. De ondertussen 37-jarige specialist in het veld van ALVA wil echter maar wat graag zijn carrière in schoonheid afsluiten. Zijn afscheidsplannen op het EK veldlopen in Dublin zijn net zoals dat EK met een jaartje uitgesteld. Op het BK veldlopen wil Tijtgat alvast meestrijden voor het podium. 

In april viert Lander Tijtgat zijn 38ste verjaardag, maar dat houdt de atleet niet tegen om vol enthousiasme te blijven trainen. Tijtgat had vorig jaar aangegeven te willen stoppen op het EK veldlopen in het Ierse Dublin, maar daar besliste de coronacrisis anders over. De ancien in het veld doet er echter nog een klein jaartje bij om zeker nog kans te maken op een afscheid in schoonheid op Ierse bodem. “Het was een beetje vreemd toen het EK werd uitgesteld, aangezien dat mijn grote doel was. Vervolgens ben ik eigenlijk gewoon maar blijven trainen zonder concreet doel. Ik wist echter dat ik niet wilde stoppen zonder een hoogtepunt. Het belangrijkste blijft weliswaar dat ik blessurevrij kan blijven. Zowel in de zomer als in het begin van de winter had ik namelijk last aan mijn voet, maar dat euvel lijkt stilaan van de baan”, aldus Tijtgat.

Die nakende 38ste verjaardag is geen rem op het loopplezier van de atleet, die hier en daar wel voelt dat hij niet langer een jong veulen is. “Qua recuperatie is het duidelijk minder dan vroeger, want zonder een wekelijkse massage komt het niet goed. Puur op vlak van kilometers kan ik hetzelfde niveau als vroeger halen. Laat me echter geen sprints op spikes doen, want dan loopt het gegarandeerd fout. In mijn ogen is die leeftijd vooral iets mentaal, aangezien genoeg atleten al bewezen hebben dat je ook op latere leeftijd kan schitteren. Zolang je gemotiveerd bent, is sporten fantastisch. Als ik op een training bepaalde tijden haal aan een lage hartslag, dan word ik gewoon gelukkig. Ik doe het allemaal puur uit liefde voor de sport en dat heeft me al meermaals gered. Trainen doe ik graag, maar het is nog mooier om positieve stress om te zetten in een aangename wedstrijd”.

Die positieve stress kan Tijtgat binnenkort ervaren. Op 28 februari verschijnt hij namelijk aan de start van het BK veldlopen. Vorig jaar viel hij net naast het podium in het Park van Laken, nu mikt hij hoger. “Toen het nieuws rond het BK er kwam, heb ik meteen mijn telefoon genomen om organisator Jos Van Roy te bellen. Felicitaties zijn op hun plaats voor iemand die zich op zo’n manier inzet voor onze sport. Ik kijk uit naar het BK, aangezien ik beter zit dan vorig jaar en ook echt getraind heb in functie van een lange cross. Ik heb even met het gedacht gezeten om indoor te willen lopen, maar ben blij dat ik toch voor de cross geopteerd heb. Op het BK zou een top drie mooi zijn, al is een top vijf dat ook. Ik heb niet de vorm van mijn leven te pakken, al weet ik wel dat ik me kan uitleven. Isaac Kimeli start alvast niet en Soufiane Bouchikhi en Dieter Kersten zijn in marathonvoorbereidingen, waardoor het maar de vraag is of ze naar Brussel afzakken”.

Een deelname aan de uitgestelde CrossCup-manches in Mol en Roeselare behoren eveneens tot de mogelijkheden, als die uiteraard kunnen plaatsvinden. Sinds kort zetelt de atleet ook in de Topsportcommissie van de Vlaamse Atletiekliga, waarin de problematiek rond startbewijzen op wedstrijden zoals de IFAM maar ook het BK in zaal ter sprake komt. “Kunnen die wedstrijden werkelijk plaatsvinden, dan verschijn ik uiteraard aan de start. Ik ben geen 1500m-loper die zich heel specifiek wil voorbereiden op de zomer, waardoor ik in maart perfect nog die crossen voor mijn rekening kan nemen. Ik zetel in die commissie en zie dat de huidige situatie onze sport niet vooruit helpt. Het is onwaarschijnlijk dat Michael Somers de grens over moet om daar een wedstrijd te zoeken, als hij perfect op eigen bodem een mooie 3.000m had kunnen lopen. Het is daarom ook fantastisch dat hij alsnog een EK-ticket beet heeft. Maar de situatie in zijn geheel is schrijnend, net zoals het schrijnend is dat er afgelopen weekend voetbalmatchen in de hoogste klasse werden geschrapt vanwege een veld dat niet bespeelbaar was”, besluit Tijtgat.