Als het coronavirus onder controle geraakt, beginnen over 137 dagen de Olympische Spelen in Tokio. Komend weekend zou normaliter het WK indoor in Nanjing doorgaan, maar dat werd afgeblazen door datzelfde virus. Het winterseizoen is iets vroeger dan voorzien achter de rug, tijd voor een stand van zaken. Hoe staan onze landgenoten ervoor met oog op Tokio?

Voor we over de rankings beginnen, zijn er natuurlijk de atleten die de rechtstreekse limiet sloopten en niet naar de ranglijsten moeten kijken. Uit België zijn dat er zes: Nafi Thiam, Hanne Claes, Bashir Abdi, Koen Naert, Ben Broeders en Isaac Kimeli. Ook de Belgian Cheetahs en Belgian Tornados zijn al geplaatst.

Over naar de rankings dan, en daarbij is het belangrijk te vermelden dat we de atleten die zich al rechtstreeks plaatsten in rekening brengen. Zo kan het bijvoorbeeld dat een Belg vijftiende staat op de World Rankings, maar in de reële Road to Tokyo nog vijf extra concurrenten voor zich moet dulden die de rechtstreekse limiet op zak hebben. Die atleet noemen wij dan twintigste op de olympische ranking. Alle virtueel geplaatste atleten staan in het vet. In theorie is het overigens mogelijk dat de criteria nog versoepeld worden als belangrijke wedstrijden geschrapt moeten worden door toedoen van het coronavirus.

GAVLE, SWEDEN – JULY 14: Paulien Couckuyt of Belgium celebrate after the Women´s Hurdles 400m during day four of the European Athletics U23 Championships 2019 at the Gavlestadion on July 14, 2019 in Gavle, Sweden. (Photo by Oliver Hardt/Getty Images for European Athletics)

Op de hoge horden hebben Eline Berings en Anne Zagré de rollen omgedraaid. Berings is opgeschoven naar 35, Zagré gezakt naar 43, terwijl er maar 40 plaatsen zijn op de Spelen. Michael Obasuyi is 42e en komt net als Zagré nipt tekort voor Tokio. Op de 400 meter horden is Julien Watrin pas 84e, Paulien Couckuyt moet zich als 28e niet al te veel zorgen maken.

Op de 100 meter zijn er nog altijd geen Belgen die in de buurt komen, op de 200 meter is dat wel het geval. Robin Vanderbemden is lichtjes gezakt naar plaats 40, maar er zijn gelukkig 56 tickets te verdelen op de korte spurt. Imke Vervaet is opgeschoven naar 43, ook Manon Depuydt won cruciale plaatsjes en is nu 54e.

De baanronde dan, waar er 48 plaatsen zijn. Camille Laus schiet als 55e nog altijd tekort. Bij de mannen kan het voor nummers 24 en 26 Jonathan Sacoor en Kevin Borlée nog moeilijk mislopen, nummer 41 Jonathan Borlée is er ook nog bij maar moet opletten dat hij niet verder terugvalt.

Foto: Lucien Lambotte

Halve fond dan. Eliott Crestan is op de 800 meter aan een inhaalrace bezig, maar komt als 54e nog altijd zes plaatsjes tekort voor de Spelen. Renée Eykens is 28e en moet zich niet al te druk meer maken de komende maanden. Op de 1.500 meter vinden we een van Belgiës grootste opschuivers terug: Elise Vanderelst is nu 34e in plaats van 50e. Ismael Debjani is 30e, Isaac Kimeli 40e, ook trainingsmaatje Stijn Baeten komt als 53e in de buurt.

Nog groter is de weelde op de 5.000 meter bij de mannen. Kimeli is al zeker, Robin Hendrix staat er als 29e heel goed voor. Ook Soufiane Bouchikhi is erbij als 36e, maar moet een klein beetje opletten, want er zijn maar 42 plaatsen. Eenzelfde verhaal op de 10.000 meter, waar Bouchikhi 24e staat en er 27 startplaatsen zijn.

Een zeer merkwaardig geval zien we op de marathon bij de vrouwen. Nina Lauwaert finishte in de top tien in Berlijn, een Major Marathon. In zo goed als elk land is dat voldoende voor rechtstreekse kwalificatie, maar bij ons moet aan een bijkomende limiet worden voldaan van 2u30:15. Voorlopig is Lauwaert dus niet geplaatst.

Foto: Quinten Lafort

Op de meerkamp staat België er goed voor. Thiam is al zeker, maar ook Noor Vidts staat er als 17e prima voor. Ook Hanne Maudens is als 23e virtueel geplaatst, maar heeft wel weinig marge omdat er maar 24 plaatsen zijn. Als 13e kan Thomas Van der Plaetsen min of meer op beide oren slapen.

In de kampnummers zijn er overal 32 startbewijzen voorhanden. Claire Orcel valt in het hoogspringen licht terug naar 26, nog altijd ruim voldoende. Bij de mannen is Thomas Carmoy opgerukt van 57 naar 46, maar er blijft veel inhaalwerk voor de boeg. Fanny Smets is ondanks een uitstekend indoorseizoen teruggevallen naar plaats 34, en valt dus uit de boot. Ook Arnaud Art is nu 34e.

In het discuswerpen blijft Philip Milanov 26e, voldoende voor Tokio. In het speerwerpen is Timothy Herman vier plaatsen gezakt naar de 46e stek, waardoor zijn af te leggen inhaalrace nog iets moeilijker wordt. Dat geldt ook voor Vanessa Sterckendries, die in het hamerslingeren drie plaatsjes terugviel naar 48.