De ontknoping van de meerkamp zou op deze zevende dag van het WK in Doha volgen. Vooral Nadine Broersen en Pieter Braun stonden er na de eerste dag goed voor. Anouk Vetter en Emma Oosterwegel konden daarentegen nog heel wat plaatsen opschuiven in het klassement én deden dat ook. Sifan Hassan zorgde opnieuw voor vuurwerk in haar halve finale van de 1500 meter. Denzel Comenentia kende minder succes in de kwalificaties van het kogelstoten.

Broersen en Oosterwegel verrassen, Vetter haakt af

Nadine Broersen toonde zich na twee dagen de beste van het Nederlands kwartet meerkampers. Ze mocht als achtste aan haar drie laatste nummers beginnen. Vooral in het speerwerpen en de 800 meter moest het gebeuren wilde Broersen nog een sprong voorwaarts maken. Met een worp van 50m41 werd de eerste belangrijke horde goed genomen. Het bracht haar na een degelijk verspringen op de vijfde plaats. Broersen kreeg uitzicht op de medailles en heeft normaal ook een snelle 800 meter in de benen. De atlete kreeg tijdens de 800 meter echter opnieuw te maken met blessureperikelen, nadat ze vorig jaar ook quasi een heel seizoen in de lappenmand lag, en liep binnen na 2’18”01. Een tijd ruim boven haar PR waardoor ze terugviel naar de zesde plaats. De Nederlandse werd zelfs gedwongen om haar ereronde in een rolstoel af te leggen. Een jammerlijke negatieve noot om een hele sterke tweedaagse mee af te sluiten.

De jonge Emma Oosterwegel sloeg op de tweede dag een grote slag. Zij rukte op van de vijftiende naar de zesde plaats in het klassement, vooral te danken aan haar sterke speerwerpprestatie. Daar overvleugelde ze net niet iedereen, want haar landgenote Anouk Vetter en de Zwitserse Ruckstuhl deden nog net iets beter. Plots stond ze op de negende plaats die even later werd ingewisseld door plaats zeven dankzij een sterke 800 meter. Met 6.250 punten deed ze beter dan ooit. Knap van het 21-jarige meerkamptalent.

Na haar bronzen medaille in Londen werd Anouk Vetter misschien wel gezien als de grootste medaillehoop op de meerkamp. Vetter kende geen al te beste eerste dag, maar schoof dankzij een degelijk verspringen en een puike prestatie in het speerwerpen op naar plaats zes. Pas als zesde aan de laatste discipline kunnen beginnen, dat zag Vetter niet zitten. Zij hield de eer aan zichzelf en staakte de strijd.

Foto: Erik van Leeuwen

Braun, de eeuwige nummer zeven

Pieter Braun presteerde over de hele lijn telkens net onder zijn kunnen, maar liet nergens grote steken vallen. De horden, het discuswerpen en het polsstokspringen draaiden niet helemaal uit in het voordeel van de sympathieke Nederlander, maar in het speerwerpen en de 1500 meter sprokkelde hij behoorlijk wat punten in vergelijking met de concurrentie. Zijn afsluitende 1500 meter in 4’35”62 brachten hem op een fraaie zevende plaats met 8.222 punten. Ook het EK in Amsterdam en Berlijn sloot hij af als zevende.

Hassan komt halve finales goed door

Het strijdplan van Sifan Hassan zag er in de halve finales exact hetzelfde uit als tijdens de reeksen van de 1500 meter. Ze nestelde zich opnieuw achteraan en besloot pas in de laatste 300 meter naar voren op te rukken. Een halve finale betekent uiteraard ook een net iets hoger niveau en dat was duidelijk zichtbaar. Hassan kende duidelijk net iets meer moeite om de koppositie over te nemen. Tachtig meter voor het einde zat het zwaarste werk er voor haar op en kon ze gecontroleerd de lakens naar zich toetrekken. Het langzame wedstrijdverloop resulteerde in een tijd van 4’14″69. Zaterdag komt de veelwinnaar voor een laatste keer in actie voor de finale.

Comenentia kan niet doorstoten

In de kwalificaties van het kogelstoten stond het geluk niet aan de zijde van Denzel Comenentia. Het niveau ligt dit jaar uitzonderlijk hoog bij de mannen waardoor een stevige 20m90 als kwalificatie-eis werd vooropgesteld. Exact twaalf krachtpatsers overschreden deze afstand waardoor de finaleplaatsen ingevuld waren. In Londen volstond twee jaar geleden 20m55 nog voor een finaleplaats. Comenentia kende een degelijke tweede poging, maar schoot met 20m03 nog ruimschoots tekort voor een finaleplaats. Het toernooi zit er dus op voor de sterke Nederlander die het hamerslingeren aan zich voorbij had laten gaan om zich volledig op het kogelstoten te kunnen concentreren.

Foto: Erik van Leeuwen