Sifan Hassan heeft voor het absolute hoogtepunt gezorgd tijdens de Diamond League in Monaco. Hassan ging tijdens de mijl op zoek naar het bijna 23 jaar oude WR van Svetlana Masterkova. Ondanks een te trage doorkomsttijd stoomde Hassan naar de snelste mijl ooit door een vrouw. Verder zorgden Piotr Lisek, Christian Taylor, Sydney McLaughlin en Nijel Amos voor de hoogtepunten.

De mijl bij de vrouwen was een ode aan de onlangs overleden Gabriele Grunewald. Tijdens de ‘Brave Like Gabe’-mijl was de inzet groot, aangezien Sifan Hassan uit was op het WR van Svetlana Masterkova. Masterkova kwam in 1996 tot 4’12″56. De haas van dienst voor Hassan was Ola Lyakhova, die onze noorderbuur naar 2’05 moest leiden na 800m. Daarin slaagde ze niet, aangezien de doorkomst 2’08 bedroeg. Vervolgens was het aan Hassan zelf in een race tegen de klok. De Nederlandse bleef knallen en zou het héél nipt halen. Haar chrono aan de finish bedroeg een fabuleuze 4’12″33.

Op de lage horden bij de vrouwen stond er geen maat op de Amerikaanse Sydney McLaughlin. Het rastalent duldde geen concurrentie en zette met 53″32 een stevige beste wereldjaarprestatie neer. In het polsstokspringen was het opnieuw Polen aan het feest met Piotr Lisek. Lisek verbeterde zichzelf tot 6m02, een verbetering van zijn Pools record én beste wereldjaarprestatie met één centimeter. Ook het meetingrecord sneuvelde op die manier. De plaatsen twee en drie waren weggelegd voor olympisch kampioen Thiago Braz en Mondo Duplantis, die het EK voor beloften in eigen land liet schieten voor Monaco, met 5m92.

Christian Taylor – Foto: Erik Van Leeuwen

In het hoogspringen haalde wie anders dan Mariya Lasitskene het met een voor haar eerder doodgewone 2m00. In het hinkstapspringen bij de heren verzorgden de Amerikanen Will Claye en Christian Taylor het spektakel. Die laatste zou het uiteindelijk halen in een nieuw meetingrecord van 17m82. Claye deed het met 17m75 ook voortreffelijk. Nijel Amos verbaasde vriend en vijand door tijdens de 800m voor de snelste wedstrijd in zeven jaar (het WR van David Rudisha in de finale van de Olympische Spelen in 2012) tijd te zorgen. Met 1’41″89, dankzij een schitterende haasbeurt van zijn teamgenoot Harun Abda, was de Botswaan opnieuw de heerser in Monaco. Ferguson Rotich en Amel Tuka vervolledigden de top drie in stevige chrono’s van respectievelijk 1’42″54 en 1’43″62.

Foto: Wikimedia
Shaunae Miller-Uibo – Foto: Wikimedia Commons

Shaunae Miller-Uibo was als 400m-specialiste de pure sprintsters te snel af op de halve baanronde. De atlete uit de Bahama’s haalde het in een scherpe 22″09, voor Elaine Thompson en Dafne Schippers die finishten na 22″44 en 22″45. Op de 3.000m steeple nam Soufiane El Bakkali revanche voor zijn mindere passage voor eigen volk in Rabat. De Marokkaan snelde naar een beste wereldjaarprestatie van 8’04″82. De Spanjaard Fernando Carro verbaasde met een geweldig Spaans record en bijhorende vierde stek in 8’05″69. Justin Gatlin bewees dat het jonge geweld hem niet altijd te snel is, aangezien Noah Lyles met 9″92 één honderdste langer nodig had om de 100m af te leggen.

Een Diamond League in Monaco zonder geweldige 1500m bij de heren bestaat gewoonweg niet. Al moest Timothy Cheruiyot al na 500m zelf aan de bak door matig haaswerk. Hij nam het pak op sleeptouw en zou het halen in 3’29″97. In zijn spoor volgden Jakob Ingebrigtsen, Ronald Musagala en Charlie Grice. Ingebrigtsen zette met 3’30″47 opnieuw een topchrono neer. Musagala, die volgende week de KBC Nacht betwist, verbeterde wederom zijn Oegandees record. Nu was hij goed voor 3’30″58. Grice verpulverde zijn PR met drie seconden tot 3’30″62 en zo is de Brit plots een concurrent voor de Ingebrigtsens.

De volledige uitslag kan u hier terugvinden.