Home » Nieuws » Nationaal » Rutger Smith wordt kwaliteitsmanager werpen VAL: “Hier kon ik geen nee op zeggen”
Rutger Smith - Foto: Wikimedia Commons

Rutger Smith wordt kwaliteitsmanager werpen VAL: “Hier kon ik geen nee op zeggen”

Rutger Smith wordt kwaliteitsmanager werpen bij de VAL. Met de Nederlander vangt de atletiekliga een hele grote vis, want hij was tussen 2005 en 2012 goed voor liefst zes EK- en WK-medailles. Atletieknieuws kon Smith strikken voor een eerste reactie, waarin hij meteen ook zijn afscheid als topsporter aankondigde.

Als kwaliteitsmanager gaat Smith, ondertussen 37, zich bezighouden met het begeleiden van de meest beloftevolle atleten en hun trainers. Hij zal ook de werptrainingen in de topsportschool en de verschillende regionale werkingen aansturen. De Nederlander is een toevoeging aan het huidige team van kwaliteitsmanagers met Rudi Diels (sprint-horden), Rik Didden (afstand) en Fernando Oliva (meerkamp-springen).

“Ik heb er heel veel zin in. Het wordt een mooie samenwerking”, reageert Smith. Of hij lang over het aanbod heeft moeten nadenken? “Als je aan het eind van je carrière zo’n mooie kans krijgt, kan je daar geen nee op zeggen. Dit is een fantastische mogelijkheid. We waren sinds deze zomer in gesprek, enkele maanden dus al.”

De specialist van zowel het kogelstoten als het discuswerpen, wil zijn ervaring gebruiken om het werpen in Vlaanderen naar een hoger niveau te tillen. “Ik hoop in de eerste plaats meer structuur te geven aan het werpen in Vlaanderen. De bedoeling is dat er een goeie basis komt te liggen, en dat ik het algemeen werpniveau omhoog kan krikken. Ik zal eerst wel even een inloopperiode nodig hebben, waarin ik vooral veel zal overleggen met de technisch directeur (Max De Vylder, nvdr.).”

Bij zijn aanstelling als kwaliteitsmanager komt logischerwijze ook ander nieuws kijken: Smith stopt als topsporter. “Ik ben inderdaad zo goed als gestopt. Momenteel ben ik aan het aftrainen. Ik zal vooral vanuit Gent werken, en zal binnenkort ook mijn spullen pakken uit Nederland en verhuizen naar België.”