Deze week moeten de collega’s Imana Truyers even missen in het ziekenhuis van Pellenberg, en dat niet zonder reden. Zaterdag staat er in Porto voor het eerst in haar carrière een 10.000 meter op haar menu, een stap in het onbekende voor de 24-jarige Belgische veldloopkampioene.

Voorbije zaterdag testte ze nog een keertje haar snelle benen op een 1500 meter in Birmingham, morgen stapt Imana Truyers het vliegtuig op richting Portugal. Daar wachten haar, in de op één na grootste stad Porto, 25 rondjes van 400 meter. Na een geslaagde hoogtestage in Marokko en enkele wedstrijden ter voorbereiding, voelt de CABW-atlete zich klaar voor de vuurdoop. De zoektocht naar een geschikte wedstrijd verliep evenwel niet vlekkeloos. “Meteen na het BK veldlopen zette ik de Europacup 10.000 meter in Londen (op 19 mei, red.) al met rood in mijn agenda. Ik was me er goed en wel van bewust dat ik nog geen tijd kon voorleggen, want het is niet voor niets mijn debuut. Maar de Belgische atletiekbond vond mijn veldloopseizoen kennelijk niet voldoende voor een selectie voor de Europacup.” Een aderlating voor Truyers, die samen met coach Rik Didden had toegewerkt naar deze belangrijkste afspraak en naar verluidt pas vrij laat de niet-selectie vernam.

Imana Truyers gevolgd door Sofie Van Accom op het BK cross in Brussel – Foto: Peter Wagemans

Truyers stelde meteen nieuwe doelen, maar een ideale 10.000m-wedstrijd ligt natuurlijk niet voor het grijpen. Zaterdag om 22u25 Belgische tijd verschijnt ze als alles goed gaat aan de startlijn in Porto en hoopt ze in de eerste plaats op een gestrekte wedstrijd. “Ik miste enkele kansen om een gooi te doen naar de EK-limiet, maar ik ben nog even benieuwd naar mijn potentieel op deze nieuwe afstand. Twee hazen maken het tempo voor een chrono richting 32’30 à 33′, dus ik zal erop moeten toezien dat ik mezelf niet voorbijloop in de beginfase. Hoe langer, hoe beter voor mij, maar het EK-minimum van 32″56 is best stevig. De limiet ligt wellicht binnen mijn mogelijkheden, maar het blijft uiteraard een beetje tasten in het duister.”

Ook een recordtijd op de 5.000 meter zit er volgens Truyers aan te komen, al ligt haar planning nog niet volledig vast. Volgende zaterdag had ze graag samen met Louise Carton deelgenomen aan de hoog aangeschreven 5.000 meter in Nijmegen, maar door de wijzigingen in haar programma is dat nu niet meer aan de orde. “Mijn lichaam zal hoogstwaarschijnlijk even tijd nodig hebben om te herstellen van de 10.000 meter, maar daarna verleg ik wel degelijk mijn focus naar de 5.000 meter. Ik hoop op twee wedstrijden, waarvan mijn tweede op de Nacht in Heusden-Zolder.” De Nacht van de Atletiek ligt Truyers als gewezen AVT-atlete natuurlijk nauw aan het hart, en ook op deze afstand sluit ze een startbewijs voor het EK niet uit. “Een tijd rond 15’40 moet mogelijk zijn, dan is de limiet van 15’36 niet meer ver weg.”