Zopas zijn de kanshebbers voor de Gouden Spike 2017 bekendgemaakt. Nafi Thiam, de winnares van vorig jaar, lijkt opnieuw de grote favoriete om deze onderscheiding in ontvangst te nemen. De voorbije vier jaar ging de wereldkampioene telkens met deze prijs aan de haal. Thomas Van Der Plaetsen, de winnaar van vorig jaar bij de mannen, staat dit jaar niet op de lijst met genomineerden.

Er wordt eveneens een trofee uitgereikt aan de beste belofte bij de mannen en de vrouwen. Deze prijs kan elke atleet die tot deze leeftijdscategorie behoort slechts één keer winnen. De winnaars van vorig jaar, Renée Eykens en Ben Broeders, maken ondanks hun Europese titel geen kans op deze prijs, maar mogen wel hun plaats verdedigen bij de vrouwen en de mannen.
Dit jaar maken maar liefst vier ploegen kans op de trofee van Team van het jaar.

De genomineerde atleten:

4 vrouwen: Eykens Renée/KAPE – Smets Fanny/CABW – Thiam Nafissatou/RFCL – Zagré Anne/RESC

7 beloften vrouwen: Maudens Hanne/VS – Orcel Claire/CSF – Rooms Lisa/OEH – Tinck Justine/AVLO – Van Puyvelde Margo/ASVO – Vanderelst Elise/MOHA – Vidts Noor/VAC

11 mannen: Abdi Bashir/RCG – Art Arnaud/FCHA – Borlée Jonathan/RCB – Borlée Kévin/RCB – Bouchikhi Soufiane/CABW – Broeders Ben/DCLA – Debjani Ismael/CABW – Kimeli Isaac/OEH – Milanov Philip/VAC –Naert Koen/RESC – Pittomvils Niels/VAC

4 beloften mannen: De Smet Dries/LEBB – Debognies Simon/OEH – Kersten Dieter/ADD – Sacoor Jonathan/OEH

Team van het jaar:
* 4x400m alle categorieën mannen (Belgian Tornados)
* 4x400m beloften mannen
* 4x100m juniores vrouwen
* Beloftenteam veldlopen mannen

Wie uiteindelijk met de trofeeën gaat lopen, weten we op zaterdag 9 december.