Gisteren werden in Sint-Truiden de Gouden Spikes voor het afgelopen atletiekjaar uitgereikt. Helaas kon ongeveer de helft van de atleten niet aanwezig zijn, maar onder de aanwezigen vielen wel nog enkele interessante nieuwtjes te rapen. Zo wist Jacques Borlée onder meer te vertellen dat er deze winter met een speciale versie van de Belgian Tornados geëxperimenteerd wordt.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Coach Jacques Borlée van de Belgian Tornados, team van het jaar: “Wij trekken als team absoluut naar het EK indoor. We zijn titelverdediger en bezitten het Europees record. We gaan dat wel een keer zonder Kevin en Jonathan Borlée doen, al zal ik één van hen wel als reserve meenemen. Zij richten zich op het outdoorseizoen. Antoine Gillet zal specifiek naar het EK in Belgrado toewerken, en verder trekken we met onze jongelingen naar daar. In januari trekken we al op stage naar Australië. Daar zullen we waarschijnlijk al wat 200’en lopen. Op het WK aflossing op de Bahama’s treden we wel met ons sterkste team aan.”

Winnares Gouden Spike Nafi Thiam: “Ik trek altijd zonder verwachtingen naar zo’n prijsuitreiking, maar een prijs is wel altijd een erkenning. Al die feestjes verstoren mijn voorbereiding voorlopig niet, maar de interviews zijn wel vermoeiend. Ik ben zoals altijd midden oktober terug begonnen, en de trainingen gaan voorlopig goed. Ik zal pas heel laat beslissen of ik een indoorseizoen ga draaien, we zien wel hoe het loopt op training. Ook over het EK indoor zal ik op de laatste moment pas beslissen. Richting zomer verwacht ik vooral in de 200m nog een grote progressie.”

Belofte van het jaar Ben Broeders: “Wat een erkenning! Ik heb niet één sponsor, dus dan is dit wel een hele mooie andere manier om die erkenning te krijgen voor mijn prestaties. Als ik op het EK vierde was geweest in de 100m, kwamen de sponsors zo naar mij toe. Ik wist wel dat ik een grote kans maakte, maar dit blijft mooi. Momenteel wordt ik helaas afgeremd door Toxoplasmose.”

Helena Van der Plaetsen, zus en manager van winnaar Gouden Spike Thomas Van der Plaetsen: “Deze prijs winnen na wat Thomas heeft meegemaakt, schitterend. We hebben nu ook de Back on Track foundation opgericht om mensen na hun kankerdiagnose via sportieve uitdagingen terug op de been te krijgen. Thomas maakt deze winter van het EK indoor een echt doel.”