De Nacht van de Atletiek bood een ideale laatste gelegenheid om dat felbegeerde WK-ticket binnen te rijven. Mede door hevige regen en iets te snelle hazen is daar slechts één iemand in geslaagd. Toch konden enkele Belgen en de vele aanwezige supporters tevreden terugblikken op hun Nacht.

De eerste atleet die op zoek ging naar het WK-minimum was Dylan Borlée. Hij liep mooi mee in het spoor van zijn broer Kevin maar finishte uiteindelijk in 46”43. Kevin Borlée werd derde in 45”93. Julien Watrin zette met 46”69 een knap seizoensbeste en toont daarmee dat hij elke week sterker aan het worden is.

Renée Eykens – Foto: Jeroen De Meyer

Ook kersvers Europees beloftekampioen Renée Eykens was van de partij. In haar zoektocht naar een snelle chrono kreeg ze veel concurrentie van internationaal geweld. Jammer genoeg ging de haas er te snel vandoor waardoor er wat geaarzeld werd. Renée zat goed in het pak verscholen en kon op het einde met een stevige eindsprint uitpakken. Ze won in 2’03”34 en was daarmee zeer tevreden.

Op de hoge horden had Eline Berings daags voordien nog vertrouwen opgedaan door in Gentbrugge gehinderd door een stevige tegenwind naar 13”20 te snellen. Op de Nacht ging ze uitstekend van start. Op het einde kwam Anne Zagré er nog net over, de RESC-atlete werd tweede met 13”00. Berings zette met 13”02 eveneens een stevige tijd neer waarmee ze slechts 4 honderdsten boven de WK-limiet bleef. Dario De Borger kwam bij de mannen met 13”82 aardig in de buurt van zijn seizoensbeste. Robin Vanderbemden tankte deze week ook vertrouwen door een persoonlijke record neer te zetten op de 100m. Vandaag lukte het niet. Hij finishte samen met Jonathan Borlée in 21”02.

Foto: Jeroen De Meyer

Sofie Van Accom was de volgende met een ultieme poging om naar het WK te mogen gaan. Ze koos net als vorig jaar op de Nacht voor de 1500m. Toen zette ze met 4’07”30 een PR neer. De haas ging er al snel vandoor, gelukkig kon organisator Marc Corstjens haar tot een trager tempo brengen. Van Accom bleef achteraan het groepje hangen, wat haar een tijd van 4’09”48 opleverde. Bij de mannen kwamen een pak meer Belgen aan de startlijn. Isaac Kimeli kroonde zich uiteindelijk tot beste Belg. Met 3’37”66 zette hij net een persoonlijk beste neer, al voldoet die chrono niet aan het WK-minimum (3’36”). Louise Carton nam de 5.000m voor haar rekening. Ze liep een constante wedstrijd en kon op het einde nog wat versnellen. Ze finishte in 15’37”34, een seizoensbeste. De 5.000m bij de mannen was er één met een happy ending. Meer over deze race lees je hier.

Bij de 400mH en de 800m ging het plots nog feller regenen. Daardoor kwam Axelle Dauwens met 57”96 niet in de buurt van de gevraagde 56”10 voor Londen. Aaron Botterman, op de dubbele baanronde, moest tevreden zijn met 1’47”97. Geen toptijd, al valt dat grotendeels te wijten aan de mindere weersomstandigheden. De Belgian Tornados wilden zich na hun individueel optreden op de 4×400 meter nog een laatste keer testen voor het WK. Het superteam met startloper Robin Vanderbemden en vervolgens Kevin, Dylan en Jonathan Borlée won in een knappe 3’02”93, de achtste tijd van het jaar.

Fanny Smets – Foto: Jeroen De Meyer

Tenslotte waren er ook nog enkele kampnummers gepland. De deelnemers waren niet van de minste. Nafi Thiam tekende present op het hoogspringen, Thomas Van der Plaetsen nam het verspringen voor zijn rekening en Fanny Smets zorgde voor het spektakel bij het polsstokspringen. Thiam moest afrekenen met hevige regenval waardoor de competitie zelfs even stillag. Ze werd met een sprong over 1m88 wel mooi tweede. Van der Plaetsen verging het iets minder met een beste sprong van 6m97. Mathias Broothaerts werd wel puik derde in 7m51. Smets zorgde tenslotte voor een mooi schouwspel. Ze ging meteen over 4m41, wat een persoonlijk beste en evenaring van het Belgisch record betekende. Daarna volgden drie pogingen op 4m51 maar dat bleek letterlijk nog iets te hoog gegrepen.

De uitslagen vind je terug via deze link.