Niels Pittomvils kan in Götzis terugblikken op een verdienstelijke eerste dag van zijn tienkamp. De VAC-atleet hield zijn hoge niveau de volledige dag aan en wordt daarvoor beloond met 4.072 punten, goed voor een zeventiende plaats in de tussenstand.

In het eerste onderdeel van de tienkamp, de 100 meter, ging het Pittomvils letterlijk en figuurlijk voor de wind. Geholpen door een stevige meewind (+2,8) zette hij 11″06 op het bord, niet homologeerbaar maar wel negen honderdsten sneller dan zijn record (11″15). In het verspringen trok hij die goede lijn door met 7m31, vier centimeter onder zijn bestwaarde. In het kogelstoten dat daarop volgde bleek onze landgenoot opnieuw rijp voor een persoonlijk beste. Met 14m35 deed hij een schepje van vijf centimeter bij zijn vorige record en zat hij nog wat steviger op recordschema. Dat bleek geen overbodige luxe, want 1m97 betekende een vrij vroeg eindstation in het hoogspringen. In de 400 meter, het slotnummer van de eerste dag, noteerde Pittomvils een degelijke 50″07 en daarmee bouwde hij de voorsprong op zijn recordschema nog wat uit.

In de tussenstand bezet Niels Pittomvils na dag 1 de zeventiende plaats. Met 4.072 punten beschikt hij (net als vriendin Nafi Thiam) over een voorsprong van 71 punten op zijn persoonlijk beste. Hiermee lijkt hij op weg naar de limiet voor het WK in Londen, die bedraagt 8.100 punten. De Canadees Damien Warner is voorlopig de primus in de tussenstand, hij verzamelde al 4.532 punten.

De volledige tussenstand en uitslagen vindt u hier, een recordvergelijking van de Belgische atleten kunt u hieronder bekijken.