Mats Lunders - Foto: Jasper Jacobs
Mats Lunders – Foto: Jasper Jacobs

Zoals op vele kampioenschappen werd de 10000m een tactisch steekspel. De twee Belgische deelnemers hierin waren Emmanuel Lejeune en Mats Lunders als een van de hoofdrolspelers.

Mats startte vlot en liep gedurende de hele wedstrijd attent mee voorin en hij schuwde het kopwerk niet. Lejeune moest de rol echter al van in de tweede ronde lossen en bleef gedurende de hele wedstrijd achterin het pak hangen. Mats reageerde ondertussen op elke aanval en bleef goed meedraaien voorin.

Op 4 ronden van het einde wou Mats reageren op een aanval van de Rus, hij werd hierbij echter geduwd door de Deen Ulad en hij kwam ten val. Gelukkig was Mats attent, hij sprong als de bliksem recht en liep in een ruk het gat met de koplopers toe. Dit was echter een stevige inspanning en het was van zijn gezicht af te lezen dat dit heel wat krachten had gekost. Gedurende een ronde en een half bleef hij nog in de 5e-6e positie hangen maar hij had geen antwoord meer op een aanval op 600m van het einde. Hij moest de rol lossen en kon aan de meet nog net naar de 8e plaats spurten en finishte in een tijd van 29min59.37sec. Met deze prestatie evenaart hij zijn 8e plaats van 2jaar geleden op het EK U23 in Ostrava, als was duidelijk dat er nu zonder de val waarschijnlijk meer in zat. Emmanuel Lejeune werd 19e en laatste in een tijd van 32min 15.88sec.