Discuswerpster Babette Vandeput kwam dit weekend in actie tijdens het Sun Belt Championship in het Amerikaanse Arkansas. Ze kwam al enkele keren in de buurt van de gevraagde 51m41 om naar het EK voor beloften te mogen, maar wist zondag te overtuigen door 51m76 te werpen. Na het EK voor junioren in Grosseto mag de Limburgse zich opmaken voor haar volgende internationale optreden. We hadden al een interview met de atlete klaar staan, nu zorgen we ook voor een korte reactie.

Je verblijft tijdens het schooljaar in Amerika. Hoe bevalt het je daar?

“Ik besloot twee jaar geleden om naar de Arkansas State University te trekken. Sindsdien heb ik er nog geen moment spijt van gehad. Ik nam deze beslissing voornamelijk omdat ik het leven als discuswerpster en student zo optimaal mogelijk wou combineren. Ik hoopte om in een groep te kunnen trainen met andere werpers die gelijke ambities koesteren. Alles waarvan ik kon dromen heb ik hier gevonden. Ik voel me goed tussen de andere werpers, de samenwerking met mijn coach Kraft verloopt vlot, de sportaccommodaties en schoolgebouwen zijn dicht bij elkaar. Kortom, ik ben hier gelukkig en geniet volop van alle mogelijkheden die de universiteit me biedt.”

Ben je deze winter in competitie getreden en kon je je goed voorbereiden op het zomerseizoen?

Babette Vandeput met coach Kraft

“Ik ben niet in competitie getreden tijdens de winter vermits hier ook geen mogelijkheid is om aan indoordiscuswerpen te doen. Neen, zelfs in Amerika is dat niet aan de orde. Ik heb van de winter wel gebruik gemaakt om op een rustige en grondige manier veranderingen door te voeren in mijn techniek. Zoals elk jaar heb ik weer vooruitgang geboekt in de krachtzaal en voel ik dat mijn explosiviteit op punt staat. Ik kan dus stellen dat de voorbereiding goed is verlopen.”

 Hoe verliep je outdoorseizoen tot nu toe? 

“Het NCAA outdoorseizoen start een beetje vroeger dan dat in België. Ik heb ondertussen al aan zes wedstrijden deelgenomen. Over het algemeen kan ik tevreden terugblikken. Bij drie wedstrijden liet ik een worp optekenen die voorbij de 51 meter ging. De andere keren kwam ik telkens tot een beste poging nabij de 50 meter.”

Hoe verschillen de wedstrijden in Amerika van die hier? Staan er Belgische wedstrijden op de planning? 

“Een groot verschil met de wedstrijden in België is dat de concurrentie hier veel steviger is. Dit tilt mij natuurlijk naar een hoger niveau. Soms moet ik mezelf er wel aan herinneren dat het deelnemersveld niet min is in de NCAA competities en dat het normaal is om niet elke keer vooraan te eindigen. Ik ben zeker van plan om in België nog verschillende wedstrijden af te werken deze zomer. Aan het Belgisch kampioenschap U23 zal ik sowieso deelnemen. Daarnaast zal je me voornamelijk kunnen terugvinden tijdens de Flanders Cups.”

Je kondigde vorig jaar al aan dat je doel is om naar het EK U23 in Gävle te trekken. Je liet vooral verstaan dat het de bedoeling is om hoog te eindigen.

“Dit jaar staat het EK U23 inderdaad met stip aangeduid. Bij mijn vorige twee internationale kampioenschappen (WK U18  en EK U20) kon ik me telkens plaatsen voor de finale. Jammer genoeg kon ik me tijdens die finales nooit echt bewijzen waardoor ik net buiten de top 8 viel en geen drie extra pogingen meer kreeg. Strijden voor een ereplaats viel zo tweemaal in het water. Na het EK U20 heb ik me voorgenomen om het de volgende keer beter te doen. Ik heb dit mezelf toen opgelegd, hopelijk kan ik het verwezenlijken.”

Babette Vandeput – Foto: Viktor Benschop

Loopt alles volgens schema om dat te bereiken?

“Ik heb afgelopen weekend de limiet gegooid op het Sun Belt Championships. Mijn worp van 51m76 was beter dan de gevraagde 51m41. Ik mag me dus opmaken voor mijn derde internationale kampioenschap. Ik voel dat er nog rek op zit. Als ik komende maand nog goed door kan trainen zie ik het helemaal goed komen en zit die top acht plaats er in.”

Wat hoop je dit zomerseizoen nog te verwezenlijken buiten die deelname aan het EK?

“Ik had er een doel van gemaakt om mij te plaatsen voor het NCAA nationale kampioenschap. Ik ben er vrij zeker van dat ik mij zal plaatsen voor de eerste ronde, ook wel de ‘regionals’ genoemd. Tijdens die regionale competitie moet ik bij de eerste 12 zijn om door te gaan naar het nationale kampioenschap. Het zal spannend worden maar niks is onmogelijk. Met de limiet op zak kan ik me alleszins met een meer ontspannen gevoel voorbereiden.”

Naar welke Belgische atleet/atlete kijk je dit jaar uit?

“Ik kijk heel erg uit naar de Belgian Cheetahs. Ik vind het zalig om te zien met welk enthousiasme ze elke keer weer naar een wedstrijd toeleven. Hopelijk kunnen ze tonen wat ze waard zijn en mogen we ze zien schitteren op het WK in Doha.”