Een zegevierende Thijmen op de Ifam Perfiction Indoor. - Foto: Jasper Jacobs
Een zegevierende Thijmen op de Ifam Perfiction Indoor. – Foto: Jasper Jacobs

Onze kijker gaat internationaal. De Nederlander Thijmen Kupers is de naam deze keer. Kupers werd deze winter (ook bij ons) een klinkende naam. De 21-jarige man uit Groningen werd vorig jaar in Nederland al ontdekt met onder meer deelname aan het EK in Helsinki. Dit jaar wist Kupers zijn prestaties van 2012 al te bevestigen. Hij wachtte niet op de tartan van de buitenpiste, maar toonde zijn snelle benen meteen op de indoorpiste in Gent, op de Ifam Perfiction Indoor. Hij plaatste er zich meteen voor het EK indoor in Göteborg met een persoonlijk record van 1.47.99. Nadien ging het alleen maar beter met als één van de hoogtepunten de Nederlandse titel. Voor deze titel versloeg hij niet de minste in Apeldoorn, Robert Lathouwers. Dan naderde het EK, waar Thijmen uiteindelijk een knappe plaats in de halve finales behaalde. Hij ging toch met een dubbel gevoel terug naar zijn thuishaven Groningen: “Ik had fysiek echt kunnen meedoen in de finale!” Nu focust Kupers op de zomer met niet de minste ambities: “Ik wil een medaille op het EK voor beloften!”. Wij mochten hem enkele vragen stellen. Lees hier het interview.

Thijmen, je behaalde op de Ifam Perfiction Indoor in Gent al de EK-limiet, hoe was je gevoel toen?

In Gent had ik het gevoel de limiet te kunnen lopen, maar ik was wel zenuwachtig voor de race, want er waren natuurlijk niet heel veel kansen om de limiet te lopen… Dit was ook de eerste keer dat ik van mezelf ook eigenlijk verwachtte een limiet te lopen, dus dat gaf wat extra druk, maar ook een extra drive. Op 600m gaf ik na het zien van de klok dan ook nog eens extra gas om die limiet te beslechten. Toen won ik ook nog de race van een aantal sterke lopers en dat gaf helemaal een te gek gevoel. Dan voel je je toch ook wel een beetje het mannetje, maar ik was vooral heel blij dat de druk eraf was en gewoon naar het EK kon toewerken.

 Op het EK behaalde je knap een plek in de halve finales. Zat de finale er in? Hoe blik je op het kampioenschap terug?

Ik heb er een beetje een dubbel gevoel aan overgehouden. Omdat ik weet dat ik tactische fouten heb gemaakt en de finale daardoor heb gemist en fysiek echt mee had kunnen doen in de finale. Het is dubbel, omdat ik ondanks dat, heel blij ben met mijn prestatie en de mooie ervaringen die ik weer kan meenemen voor een volgende wedstrijd. Het is dus vervelend om niet compleet verzuurd over de finish te komen, maar ook wel heel prettig om te weten dat – als ik mezelf de kans gun – ik die finale wel zou kunnen halen. Ik zit nog lang niet aan het eind van mijn carrière, dus heel vervelend is het dus ook weer niet dat ik de finale heb gemist.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs
 Jan Van Den Broeck behaalde de EK-limiet niet, hoe denk je dat dat kwam?

Ten eerste vind ik Jan echt een topper en vond ik het dan ook jammer dat hij niet mocht deelnemen. De reden dat hij de limiet niet heeft gehaald is niet  omdat hij het niet kon – ook al is de limiet van Belgie wel scherper gezet dan die van Nederland (1.49.00 vs. 1.48.13) –  maar ik denk dat hij gewoon helaas echt pech heeft gehad met de vorm van de dag en de races op die dagen. Dan liep hij super sterk in een wedstrijd zonder tegenstand en dan weer wat minder in een juist heel sterke race. De echte reden zal hij jullie beter kunnen vertellen dan ik, maar dat is waar het voor een buitenstaander waar het op lijkt. Ik denk dat hij zeker goede resultaten had kunnen boeken op de EK, dus het is jammer dat zo iemand er dan niet bij is!

Welk gevoel hield je uiteindelijk over na de winter?

Uiteindelijk ben ik Nederlands Kampioen geworden door 2 dagen achter elkaar 1.48 half te lopen op 2 hele verschillende manieren en dat geeft echt aan dat ik wederom stappen heb gezet. Verder ben ik in de halve finale gekomen op een EK (laatste 12 ). Dat zijn prestaties waar ik nu al trots op kan zijn en ik ben dus heel erg blij met het resultaat van de winter! Ik heb denk dat ik bewezen heb geen 1 jarig succes te zijn.

Nu op naar zomer. Wanneer is je eerste echte grote afspraak?

De eerste grote wedstrijd heb ik nog niet gepland. Dit is toch nog uitzoeken voor mij, aangezien een aantal wedstrijden waar ik altijd aan meedeed nu misschien te weinig weerstand bieden, dus ik ben nog aan het zoeken naar een goede wedstrijdplanning met mijn coach.

Wat is je grootste doel voor deze zomer?

Mijn grootste doel is om een medaille te winnen op het EK onder 23 jaar in Tampère. Dat dat lastig is, dat moge duidelijk zijn, maar dat maakt het wel een spannend doel!

 Je bent nog héél jong, wat hoop je nog te bereiken in je carrière? Wat is je droom?

Mijn droom is om Europees Kampioen te worden en de Olympische Spelen staan ook op mijn lijstje. Meedoen is dan natuurlijk al geweldig, maar hoe verder je in dat toernooi komt, des te mooier het zal zijn.

En of hij blij was met zijn limiet voor het EK... - Foto: Jasper Jacobs
En of hij blij was met zijn limiet voor het EK… – Foto: Jasper Jacobs