Eliott Crestan heeft een droomkoers gelopen op de Diamond League in Parijs. De 800m-specialist verwees na 48 jaar het Belgische record van Ivo Van Damme naar de prullenbak én brak als eerste Belg ooit door de 1’43-barrière. Hoewel zijn chrono van 1’42″43 tot de verbeelding spreekt, werd Crestan ‘maar’ zesde in zijn reeks. Djamel Sedjati sprintte nipt naar winst in 1’41″56.

Al bijna een halve eeuw lang is Ivo Van Damme hét Belgische icoon van de 800m. Zijn nationale record van 1’43″86 was al jaar en dag onaantastbaar. In de voorbije 48 jaar was er maar één iemand die op een halve seconde van dit grandioos record kon naderen: Eliott Crestan. Tijdens de Allianz Memorial van Damme in 2022, een meeting die nota bene genoemd is naar de Belgische recordhouder op de dubbele baanronde, kwam Crestan tot 1’44″24.

Pas twee weken geleden kreeg er opnieuw iemand het Belgische record in het vizier, opnieuw was het Crestan. De nummer drie van het WK indoor was in Madrid namelijk tot op een zucht van zijn eigen recordtijd gekomen en had er duidelijk nog niet al zijn troeven op tafel gegooid.

Tijdens de Diamond League in Parijs kwam de 25-jarige atleet in een topdeelnemersveld terecht. Hoewel zijn anonieme koers het niet verklapt, gaat hij wel de Belgische geschiedenisboeken in. Crestan sprintte in zesde positie naar een toptijd van 1’42″43 en duikt zo meer dan een seconde onder één van de meest legendarische Belgische records uit de geschiedenis.

De nieuwe Belgische recordhouder is ook in de internationale geschiedenisboeken niet zo heel ver terug te zoeken. Op de Europese ranglijst aller tijden wordt hij voortaan vierde. Wereldwijd liepen slechts zestien atleten ooit sneller dan onze landgenoot.

Voor de winst kon Crestan dus niet meespelen want voorin ging het dus nog wat harder. In de laatste rechtte lijn dongen er maar liefst nog drie atleten mee voor de winst. Uiteindelijk haalde Djamel Sedjati het met een minimaal verschil in een duizelingwekkende 1’41″56.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in