Nafi Thiam en Noor Vidts zijn inmiddels uitgegroeid tot hofleverancier van Belgische atletiekmedailles. Op het EK in Rome voegde het meerkampduo een gouden en bronzen plak toe aan de medailleteller. Thiam en Vidts glunderden na afloop, want voor Thiam was het overigens haar derde opeenvolgende titel en de limiet voor Parijs. Voor Vidts was het een eerste medaille in openlucht.  

Na een ereronde door het behoorlijk gevuld olympisch stadion in Rome, spraken Noor Vidts en Nafi Thiam de pers toe met de Belgische vlag rond het middel geknoopt. De glimlach was bij beide nadrukkelijk aanwezig, de ontspanning konden ze evenmin wegsteken. Vooral Thiam gaf een opvallend relaxte indruk. Ze had enkele minuten voordien dan ook alle criticasters het zwijgen opgelegd door haar derde score ooit neer te zetten. En dat in haar eerste zevenkamp in twee jaar tijd en zonder iets van wedstrijden in de benen.

“Ik ben supertevreden”, kwam er als eerste uit haar mond. “Ik wist wel dat ik de voorbije maanden hard gewerkt had, maar ik kon niet zeggen in wat dit zou uitdraaien. Daarvoor miste ik ritme, iets wat de anderen wel al hadden opgedaan. Dat gebrek aan ritme zie je bijvoorbeeld in mijn sprintnummers, maar daar maak ik me geen zorgen over. Als ik wat sleutel aan mijn start en mijn snelheid, dan komt dat wel goed”, stelde ze gerust.

Foto: Erik van Leeuwen

Wat dan weer wel schitterend was, was onder meer haar 800m. Thiam zette op het afsluitende nummer een dik persoonlijk record neer. “Ik wist dat het niet meer nodig was om voluit te gaan. Toch heb ik er alles uitgeperst. Ik wilde weten waar ik stond. Als ik zou kraken, dan was dat zo. Ik zag het vooral als een goede training. Het werd uiteindelijk een dik PR. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit goed is.”

“Ik denk dat ik nog beter kan doen in Parijs”, zegde de regerende Europese kampioene op de zevenkamp. Een straffe uitspraak, want in Rome deed ze het al geweldig met haar derde score ooit. “Ik heb hier veel vertrouwen getankt. Mijn vorm is goed en we hebben nog altijd tien weken voor Parijs om de verbeterpunten aan te pakken.”

“Ik ben heel tevreden. Ik ben in goede vorm, heb de voorbije maanden goed gewerkt en heb na deze twee lange dagen nog energie over. Dit is heel goed en geeft het nodige vertrouwen voor deze laatste tien weken voor de Spelen. Ik denk dat ik nog beter kan doen in Parijs. De stress is er nu af want die was op de eerste dag zeker aanwezig.”

Foto: Erik van Leeuwen

“Weten dat je jezelf verbetert, daar hou ik van”

Vidts kon eveneens alleen maar tevreden terugblikken op haar concours. Op de vijfkamp mocht ze al vaker het podium betreden op de grote kampioenschappen. Op de zevenkamp was dit een primeur. “Ik ben blij dat ik het op de zevenkamp ook kan”, lachte ze.

Haar PR’s op individuele nummers als het hordelopen, kogelstoten en het speerwerpen leverden ook een PR op in de uiteindelijke score. “Dat was lang geleden. Die records zijn ook zo fijn aan atletiek. Weten dat je jezelf verbetert, daar hou ik van. Het bleef allemaal zo goed gaan en ik ben blij dat het mooi samenkwam op het einde.”

Of Vidts dit record had zien aankomen? “Ik merkte wel dat het op training heel goed ging. Enkel van de springnummers had ik meer verwacht. Daar zit nog veel meer in, maar dat is alleen maar positief voor de toekomst.”

De nummer drie van Europa was lang in de running voor het zilver. Dat ontsnapte haar uiteindelijk na het speerwerpen. Hoewel Vidts tevergeefs nog alles uit de kast haalde om in de 800m toch nog over de Française Auriana Lazraq-Khlass te gaan, is ze niet ontevreden. “Ik wist dat het moeilijk zou worden om nog tweede te worden. Ik heb bijna een hele ronde solo gelopen, dus heb echt wel alles geprobeerd. Ik zet hier een PR neer dus ik ben gewoon blij.”

Foto: Erik van Leeuwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in