De reeksen van de 800m op het EK in Rome leverden niet het verwachte resultaat op. Tegen de verwachtingen in misliepen Tibo De Smet, Elliott Crestan en Pieter Sisk een plaats in de volgende ronde.

Een wedstrijd moet altijd gelopen worden. Daar waren de reeksen 800m het beste bewijs van. Tibo De SmetEliott Crestan en Pieter Sisk leken op papier alle drie kandidaat om het minstens één ronde verder uit te zingen. Het mocht echter niet zijn.

Eerst was het De Smet van wie we afscheid moesten nemen. De RCG-atleet zette in de laatste 100m alle zeilen bij, maar kon een vroege exit niet vermijden. Hij kwam als zesde over de streep in 1’46″71. Enkel de eerste drie waren rechtstreeks zeker van de halve finale, aangevuld met de vier tijdssnelsten.

Daar moest De Smet na de tweede reeks, waarin Crestan in actie kwam, niet meer op rekenen. Crestan stak in de beginfase zijn neus aan het venster en werd nadien naar de vijfde en even later zelfs de zevende positie verwezen. De nummer drie van het WK indoor won nog heel wat plaatsen in de laatste rechte lijn. Ondanks het eindschot en een duik over de finish was het onvoldoende om door te stoten. Hij werd vierde in 1’46″48.

Foto: Erik van Leeuwen

Sisk nam het heft zelf in handen in de vierde reeks. Hij ging aan de kop sleuren en hoopte zo via de verliezende tijden nog extra kans te maken op de volgende ronde. De tegenstand liet onze landgenoot 600m lang zijn ding doen om hem vervolgens te overvleugelen. Sisk werd achtste in zijn reeks met 1’45″87. Zijn tactiek heeft bijna gewerkt. Alle overige zeven zijn wel zeker van de volgende ronde. Sisk zette uiteindelijk de tiende tijd van alle deelnemers neer. Crestan en De Smet werden respectievelijk 22e en 24e.

Tibo De Smet: “Het is niet omdat Parijs nog komt dat dit geen teleurstelling is”

“Achteraf gezien heb ik het niet goed aangepakt. Ik heb geprobeerd om redelijk aan de kop te zitten. De eerste 200m ging dat en zat het gevoel goed. Daarna kwamen ze over mij en ben ik te veel de buitenbaan gaan opzoeken. Daardoor kon ik op het einde niets meer doen. Dit is zeker een teleurstelling. Het is niet omdat Parijs nog komt dat dit geen teleurstelling is. Het blijft een EK. We hebben gelukkig nog tijd richting de Spelen, maar hier is niemand blij mee. Ik moet zo snel mogelijk de knop omdraaien en verder werken.”

Eliott Crestan: “Ik mis training in de benen”

“Ik heb het niet getroffen met mijn reeks, want mannen als Giles doen in de finale gewoon mee voor het podium. Ik denk dat we met vijf waren voor drie rechtstreekse plaatsen. Ik heb de indoortacktiek geprobeerd, maar dat bleek hier niet te werken. Mijn voorbereiding op dit kampioenschap was door een blessure natuurlijk niet optimaal. De laatste week ging het wel iets beter, maar ik mis training in de benen. Dat is duidelijk.”

Pieter Sisk: “Ik heb zeker geen spijt van mijn wedstrijdtactiek”

“Balen hé. Heel mijn reeks stoot door buiten ik. Ik wist dat als ik aan de kop zou sleuren, er zeven atleten in mijn reeks zouden doorstoten. Dat is ook het geval, maar ik ben achtste geworden. Dat is niet wat je verwacht als je je reeks aanvangt met de tweede snelste tijd van het seizoen. Ik dacht ook altijd dat 1’45 genoeg zou zijn voor de halve finale, maar plots zijn er twee in mijn reeks die zichzelf echt overstijgen.”

“Ik opende misschien iets te snel. Het is geen excuus, maar die mannen pushten mij naar voor. Als je die doorkomsttijd ziet, dan weet je dat het zwaar gaat worden. Een gebrek aan ervaring is het niet. Ervaring heb je niet nodig om op kop te lopen. Ik was gewoon niet snel genoeg en heb zeker geen spijt van mijn wedstrijdtactiek. Het was misschien de wedstrijd te veel van mijn eerste wedstrijdblok. Ik heb nog zeven weken richting Parijs dus daar zal het wel beter gaan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in