Chloé Herbiet heeft op de marathon van Sevilla haar ticket voor de Olympische Spelen gegrepen. De lange afstandsrevelatie legde haar tweede marathon ooit in een gigantische recordtijd drie minuten sneller af dan haar eerste in oktober. Met 2u24:56 wipt ze over Hanne Verbruggen naar de tweede plaats op de Belgische aller tijdenranglijst.

Chloé Herbiet maakte op korte tijd een stormachtige ontwikkeling door en ontpopte zich zo tot de nieuwe ster aan het Belgische lange afstandsfirmament. In januari 2023, amper een dik jaar geleden, eindigde ze in Hannuit voor het eerst als beste Belgische op een CrossCup. Na een weergaloos zomerseizoen met een onafgebroken stroom aan persoonlijke records gooide ze het roer om. De nu 25-jarige atlete nam een spoedcursus marathonlopen en verscheen in oktober aan de start van het BK in Eindhoven. Daar deed ze een eerste keer monden openvallen door Belgisch kampioene te worden in 2u27:54, het snelste Belgische marathondebuut ooit.

Na een omweg via het EK veldlopen in Brussel – waar ze terloops nog even de negende plaats meegriste –  trok Herbiet naar Sevilla voor haar tweede ontmoeting met de marathon. Sneller lopen dan 2u26:50 en daarmee naar de Olympische Spelen mogen, was geen onrealistisch doel. Eerder voldeed ook Hanne Verbruggen al aan de kwalificatiestandaard.

In de ideale Andalusische omstandigheden werkte Herbiet de 42-delige uitdaging af met een indrukwekkende klokvastheid. Na een eerste 10km in 34’19” passeerde ze halfweg in 72’38”. Van verval was er bij de WACO-atlete geen sprake in Sevilla. Ze bleef de kilometers zonder enige vertwijfeling aftikken aan een gemiddelde van 3’26”. Dat bracht Herbiet aan de meet tot plaats dertien en een monsterchrono van 2u24:56, een enorme verbetering van drie minuten ten opzichte van haar debuutmarathon en een knappe negatieve split. Maar nog veel belangrijker: een ruime duik onder de kwalificatiegrens voor Parijs. De atlete uit de groep van trainer Thomas Vandormael passeert Verbruggen en komt op plaats twee uit in de Belgische historische ranglijst. Het BR van Marleen Renders, 2u23:03, wacht twee minuten verderop.