Op de Cursa dels Nassos in Barcelona heeft Beatrice Chebet gisteren de snelste 5km op de weg ooit gelopen. Na een hoogstaande koers waarin de volledige top 4 onder het oude ‘women-only’ wereldrecord bleef, was ze de snelste in 14’13”. Daarmee geeft Chebet ook het wereldrecord in een gemengde wedstrijd het nakijken. Bij de mannen liep Rémi Schyns naar de twaalfde plaats in 13’54”, de derde Belgische prestatie ooit. Winnaar Dominic Lobalu evenaarde het Europese record van Jimmy Gressier.

Op de laatste dag van het jaar kon je in heel wat Europese steden een stratenloop vinden om de feestelijkheden in te zetten. Ook zo in Barcelona waar de Cursa dels Nassos een deelnemersveld van het allerhoogste niveau bijeen had gekregen. De drie medaillisten van het WK 5km in Riga – Beatrice Chebet, Ejgayehu Taye en Lilian Kasait Rengeruk – tekenden present, net als Medina Eisa en Joy Cheptoyek, de nummers vier en zes van dat kampioenschap. Met al die kwaliteit aan de start werden er geen doekjes om gewonden, men wilde een wereldrecord en met die gedachte werd de haas op pad gestuurd.

Eisa, Taye, Chebet, Cheptoyek en Rengeruk op het WK 5km in Riga – Foto: Adam Nurkiewicz for World Athletics

In een wedstrijd zonder mannen zette de tempomaakster de kopgroep met alle verwachte namen goed op schema af aan het 2km-punt. Waar die doorkomst in 5’38” zeer veelbelovend was, verslapte de koord enigszins in de komende kilometers. Met nog één kilometer te gaan waren 11 minuten en 36 seconden verstreken. Koplopers Chebet en Taye – die laatste als regerend wereldrecordhoudster – hadden dus geen ruimte voor tactische overwegingen. 14’19” in een gemengde wedstrijd en 14’29” in een women-only wedstrijd waren namelijk het doel. Chebet had de boodschap begrepen en toonde zich oppermachtig over Taye. De Keniaanse haspelde de slotkilometer af in 2’39” om in 14’13” te finishen en zo de kroon over te nemen van haar Ethiopische concurrente. Chebet besluit met dit wereldrecord een boerenjaar waarin ze naast haar titel in Riga ook het wereldkampioenschap veldlopen won en tweede werd op de 5.000m in Boedapest. Taye, Rengeruk en Cheptoyek konden zichzelf achteraf niets verwijten. Allemaal doken ze onder het oude women-only wereldrecord. De 14’40” van Medina Eisa is tevens de snelste tijd ooit gelopen door een juniore.

Bij de mannen was steeplechaser Rémi Schyns goed voor 13’54” en een twaalfde plaats. De kortere afstanden op de weg zijn in zekere zin nog opkomende disciplines, maar Schyns’ derde plaats in de Belgische ranglijst aller tijden is er niet minder knap om. Dominic Lobalu zette die wedstrijd naar zijn hand in een chrono van 13’12”. Daarmee evenaart hij het Europees record op naam van Fransman Jimmy Gressier. Een opvallende situatie want op heden erkent World Athletics Lobalu als een Zwitser, maar de in Zuid-Soedan geboren vluchteling mag nog niet voor zijn land uitkomen op kampioenschappen. Een Europees record dus voor de Zwitser die pas in 2026 het Zwitserse singlet zal mogen aantrekken.