Nu zondag 10 december is het eindelijk zover: het EK veldlopen strijkt neer in het Park van Laken. 40 Belgische atleten krijgen de eer om door een thuispubliek vooruit geschreeuwd te worden. Eén van hen is Jana Van Lent, de kopvrouw van het zestal beloften dames. Haar jaar is nu al geslaagd, maar dit thuis-EK zou een prachtige kers op de taart kunnen worden. Van Lent toonde zich de afgelopen weken in vorm en kan niet wachten om de Brusselse modder te trotseren.

Jana Van Lent sprong een jaar geleden voor het eerst op de internationale kampioenschapstrein. Ze verdiende haar plaats in de selectie voor het EK veldlopen in Turijn en werd er 41ste bij de beloften. De atlete van Excelsior kreeg er de smaak te pakken want in de zomer volgde in Espoo het EK voor beloften op de piste en ook in Brussel is Van Lent nu weer van de partij. Tussendoor won ze het BK A.C. 10.000m en een eerste Energyvision CrossCup bij de senioren.

“Het was een jaar waarin ik mijn verwachtingen verschillende keren heb overtroffen. Op dat BK was ik wel de favoriete, maar solo 34’14″95 lopen was niet iets waarop ik vooraf had durven rekenen. Door die limiettijd mocht ik naar Espoo, waar de omstandigheden lastig waren en veel concurrentes door het ijs zijn gezakt door de warmte. Ik kon daar goed mee om en pakte een twaalfde plaats waar ik super tevreden mee ben. De allergrootste verrassing was echter mijn CrossCup-overwinning in Roeselare, die had ik echt helemáál niet verwacht.”

Jana Van Lent bij haar overwinning op de Energyvision CrossCup in Roeselare – Foto: Peter Wagemans

Voor de verklaringen achter de progressie verwijst Van Lent naar haar trainer, vader Geert Van Lent. “Hij is de man van de cijfers. Ik hoef er niet veel van af te weten, ik schat mijn vermoeidheid in en voor de rest vertrouw ik op zijn aanpak. Elke dag hoor ik wat er op de planning staat en daar stel ik me geen vragen bij. Voor mij moet lopen een manier blijven om mijn gedachten te verzetten en te ontspannen. Ik besef dat dat raar kan klinken, maar het is bevrijdend om gewoon te kunnen lopen zonder bezig te zijn met puntjes af te vinken.”

Jana Van Lent na het BK in Hulshout – Foto: Jolien De Bock

Qua chrono’s is Van Lent al enkele jaren bezig aan een gestage opmars, maar richting deze crosswinter heeft een bijkomend element mee de doorslag gegeven. “Ik ben deze zomer afgestudeerd als diëtiste. Het behalen van dat diploma heeft een last van mijn schouders weggenomen waardoor ik een soort mentale vrijheid heb gevonden. Ondertussen volg ik een tweede master, maar die ga ik wat meer spreiden. Het laatste deel van mijn opleiding was heel belastend, maar ook leerrijk. Ik deed mijn stage op een afdeling oncologie en werd daar met schrijnende situaties geconfronteerd, ook bij leeftijdsgenoten. Wat ik daarvan onthoud en zal meenemen, is hoe dankbaar die mensen waren voor simpele gebaren en de kleine dingen in het leven.”

Aftellen naar Brussel

Op luttele dagen van het hoogtepunt van de crosswinter overheerst bij Van Lent de zin om erin te vliegen: “Qua stress valt het heel goed mee. Ik heb vooral heel veel goesting om die unieke dag mee te maken. Er gaat veel bekend volk zijn dat voor mij komt supporteren. In eigen land in de Belgische kleuren lopen, met al die supporters: dat gaat een enorme belevenis zijn.” Ook op fysiek vlak is de 22-jarige belofte er klaar voor: “Omdat de selectievoorwaarden flexibel en al vroeg bekend waren, hebben we rustig kunnen toewerken naar de selectiewedstrijd waardoor ik ontspannen aan de start kwam. Toch was ik op de CrossCup van Roeselare, het BK en de Warandeloop al heel goed. Voor mij is het vooral belangrijk om op het EK te bevestigen wat ik dit seizoen op andere wedstrijden heb laten zien.”

Jana Van Lent tijdens het BK in Hulshout – Foto: Jolien De Bock

De Belgische ploeg trekt naar het Park Van Laken met een streepje voor op de internationale concurrentie. Ze kennen het parcours als geen ander, maar de omstandigheden van de dag kunnen veel verschil maken. “Brussel is altijd een zware cross, maar ik hoor vertellen dat het door de regenval van de laatste weken nog modderiger ligt dan andere jaren. Ik ben benieuwd. Het is een tof parcours met overzicht dat mij doorgaans goed ligt, maar wat we zondag gaan meemaken zal voor iedereen nieuw zijn.”

Ondertussen heeft Van Lent al wat kampioenschapservaring opgedaan en die hoopt ze te benutten: “Dankzij Turijn en Espoo heb ik nu niet veel last van stress. Daar startte ik slecht en kwam ik helemaal achteraan terecht. Bij de start houd ik dus in gedachten om niet te voorzichtig te zijn. Een doel uitspreken is moeilijk want op een EK zit het heel dicht bijeen. Tien seconden kunnen twintig posities verschil betekenen. Beter doen dan mijn 41ste plaats van vorig jaar is alvast het minimum.”

Jana Van Lent op het EK veldlopen in Turijn 2022 – Foto: Jeroen De Meyer