Twee jaar geleden brons op de Olympische Spelen. Vorig jaar zilver op het WK. Dit jaar weer een trapje omhoog. Femke Bol heeft haar eerste mondiale titel beet. Op het WK in Boedapest liep ze afgetekend naar de gouden medaille op de 400m horden. “Er valt enorm veel druk van me af”, reageerde de kersverse wereldkampioene.

Het WK in Boedapest kende een bewogen start voor Femke Bol. De Nederlandse atletiektrots kwam ten val tijdens de finale van de Mixed Relays waardoor de (gouden) medaillekans als sneeuw voor de zon verdween. Toen Bol een dag later door de reeksen van de 400m horden wervelde, werd die pagina met daarop eventuele twijfels over haar vorm meteen omgeslagen. “Mijn coach zei na de Mixed Relays dat toernooi één hiermee is afgerond en we over gaan naar toernooi twee”, blikte Bol toch nog even terug. De atlete had overigens toch even contact opgenomen met haar psycholoog om alles in perspectief te plaatsen.

Op safe spelen

Toch zinderde die val tijdens de finale nog na. “Ik kwam met veel zelfvertrouwen naar hier, maar zo’n val kruipt toch in je hoofd. Ik moest mezelf erop wijzen dat één slechte race niet betekent dat ik niets meer kan. Ik heb zoveel goede races gelopen dit seizoen. Mijn wedstrijd in Londen was zo goed. Dat gevoel heb ik meegenomen. En nee, ik heb er zeker niet aan gedacht om op safe te spelen in de finale, ondanks dat ik misschien die luxe had. Op een WK speel je niet op safe. Je doet er alles aan om te winnen.”

Foto: Jeroen De Meyer

Het goudhaantje van succescoach Laurent Meuwly heeft ondanks de zware druk op haar schouders enorm genoten van haar finale. “Ik vond het zo gaaf. De laatste twintig meter waren wel spannend, maar ik ben minder opgelucht dan ik had gedacht. Ik ben vooral heel blij en trots. Een toernooi draait om winnen. Ik win hier en doe dat ook nog in een goede tijd. Ik heb genoten”, glunderde ze.

Hoezo eindelijk?

Bol is nog maar de vierde Nederlandse ooit die wereldkampioene wordt in de atletiek. ‘Eindelijk’ dachten sommigen, want met telkens zilveren of bronzen medailles op de mondiale toernooien was ze er steeds dicht bij. “Hoezo eindelijk?”, reageerde de nummer twee aller tijden op de 400m horden. “Ik was ook telkens heel blij met de andere kleuren. Het blijven bijzondere prestaties.”

Foto: Jeroen De Meyer

Cruisen

Hoewel een krachtmeting met Sydney McLaughlin-Levrone, de huidige wereldrecordhoudster die aanvankelijk opteerde voor de vlakke 400m maar uiteindelijk door blessures verstek gaf, er niet kwam, ziet het er rooskleurig uit voor Bol richting Parijs. Het nieuwe passenritme waar de Nederlandse hard op gewerkt heeft, werkt zijn vruchten af. “Lopen in 14-pas werkt supergoed. Ik voel me supersterk in die laatste 100m. Nu kan ik beginnen leren cruisen met deze passen.” Met het vertrouwen zit het ook weer helemaal goed. “Op dit WK heb ik bewezen met druk om te kunnen en ik heb kunnen tonen wat ik waard ben. Dit neem ik allemaal mee richting de Olympische Spelen.”

Bol had nog één ding toe te voegen aan deze medaille. “Dit goud is ook voor het Mixed Relay-team. Zij hebben me meteen gesteund en ervoor gezorgd dat ik hier sta”, aldus de kersverse wereldkampioene die zonet haar gouden plak in ontvangst mocht nemen.