Noor Vidts is de eerste van het Belgische kamp die het spiksplinternieuwe National Athletics Center mag betreden. De nummer vijf van het WK van vorig jaar, werkt vandaag de eerste vijf disciplines af van de zevenkamp. Via deze live-updates kan u alles op de voet volgen.

21u10: “Ik had beter willen doen op de 100m horden en de 200m. Vooral van dat laatste nummer had ik meer verwacht. Ik mikte op een chrono onder de 24 seconden. Het kogelstoten was dan weer top. Ik zette twee matige pogingen om in een hele goede. Het hoogspringen was even spannend. De aanloop kwam niet goed uit, maar gelukkig klikte het weer in de laatste poging. Door mijn ervaring kon ik mijn kalmte bewaren en de derde poging toch nog goed benutten.”

“Over het algemeen was het een goede eerste dag. Ik voel me ook nog goed, dus dat is fijn. Het verspringen morgen moeilijk wordt moeilijk inschatten want ik heb nog geen wedstrijd in de benen. Mijn enige speerwerpcompetitie die ik dit jaar al deed was niet schitterend. We zien dus wel. Op het klassement heb ik geen zicht. Ik ben daar niet mee bezig.”

20u40: Een straat voorsprong had ze in de 200m, maar toch viel Vidts’ chrono enigszins tegen. Vidts gaf namelijk aan hard gewerkt te hebben aan dit nummer. Met 24″23 bleef ze toch een halve seconde boven haar PR. Op haar recordmeerkamp bedraagt de achterstand nu 108 punten en in het algemeen klassement valt ze opnieuw een plaats naar achter, ondanks dat er over het algemeen niet verschroeiend hard is gelopen. Anna Hall gaat zoals verwacht als leidster de nacht in met 93 punten voorsprong op ‘KJT’. De achterstand van Vidts op de Amerikaanse bedraagt 155 punten.

19u50: Amper drie centimeter. Zo ver zat Vidts maar van haar PR in het kogelstoten. In haar laatste poging perste ze er alles uit met een mooie 14m40 als resultaat. Daarmee zette ze de vijfde prestatie neer van alle deelnemers. Zoals verwacht ging Vetter met de overwinning aan de haal. De Nederlandse stootte bijna een meter verder (15m72) dan haar concurrenten. Hall deed nog een schepje bovenop haar PR uit de eerste poging. Met 14m54 gaat ze nog wat steviger aan de leiding. Vidts volgt haar als vijfde met 100 punten achterstand.

Foto: Erik van Leeuwen

19u15: De zon draait inmiddels weer overuren, maar de zevenkampsters hebben nog een lange werkdag voor de boeg. Ze zijn nog maar net aan hun derde discipline van de zevenkamp begonnen: het kogelstoten. Met 13m96 geen spetterende openingsworp voor Vidts, maar zeker ook niet ondegelijk te noemen. Hall heeft haar eerste PR van deze tweedaagse beet. Zij stootte 14m26.

14u25: Amper vier atleten gingen nog hoger dan 1m80. De gevaarlijksten zijn Katarina Johnson-Thompson en Anna Hall. Die laatste leek overigens wel door haar knie te zakken bij haar laatste poging op 1m86. Of ze er een blessure aan overhield, is nog niet duidelijk. Hall leidt voorlopig wel de tussenstand met 2.145 punten. In haar spoor volgen twee landgenoten en op vier staat ‘KJT’. Vidts kampeert op plaats zes met 2.053 punten. Deze avond volgen nog het kogelstoten en de 200m.

Anna Hall tijdens haar laatste poging op 1m86 – Foto: Jeroen De Meyer

14u00: Zo zo nipt die tweede en derde poging op 1m83. En niet willen blijven liggen die lat. Jammer. Vidts had hier nochtans een goede zaak kunnen doen, want heel wat concurrenten bleven achter op 1m80.  De achterstand op haar PR-meerkamp bedraagt nu 62 punten.

13u35: 1m74, 1m77 en nu ook 1m80. Vidts is op weg naar een mooi puntenaantal in deze tweede discipline, al zouden we graag die 1m83 ook op het scorebord krijgen. Dat zou exact even hoog zijn als tijdens haar recordmeerkamp in Tokio. Voor Vetter, die straks in het kogelstoten wellicht wel zal uitpakken en een geduchte kanshebber is op een medaille, zat het feestje er na 1m71 al op.

13u15: Ze weet de spanning er wel in te brengen. Hoogte zat in de tweede poging, maar de voet haalde de lat naar beneden. Dat betekende alles op de derde poging, want 1m74 mocht echt nog niet het eindstation vormen. Derde keer, goede keer. Vidts is nog steeds in de running!

Foto: Jeroen De Meyer

13u05: We tekenen een eerste ‘x’ op ons blad. Vidts laat een misser optekenen in haar eerste sprong op 1m74. Nog twee pogingen te gaan. Komt goed.

12u50: Vidts is aan het hoogspringen begonnen. Weliswaar nog op een bescheiden hoogte van 1m68. Even meegeven: het PR van de atlete staat op 1m84.

11u50: De overige reeksen van de 100m horden zijn afgewerkt. Ondanks een gunstigere wind in de twee latere reeksen, trekt Vidts als vijfde naar het hoogspringen. Van haar belangrijkste concurrenten staat enkel topfavoriete Anna Hall voor haar. De Amerikaanse klokte met 12″97 de tweede tijd van alle deelnemers. Anouk Vetter (13″42) en Katarina Johnson-Thompson (13″50) zijn op achtervolgen aangewezen.

11u40: Met een uur vertraging klonk het eerste startschot in de nieuwe atletiektempel. In de eerste reeks van de 100m horden, waarin weliswaar de atletes met de langzaamste seizoensbestes aan de start verschenen, dulde Noor Vidts geen tegenstand. Ondanks een tegenwind van -1.1m/s en een nog deels natte atletiekpiste, klokte ze als eerste af na 13″33. Het is haar vierde tijd ooit.

Foto: Jeroen De Meyer

10u15: Voorlopig weet de regen van geen ophouden. Een Belgisch weertje, maar daar moeten ze in Hongarije niet van weten. De start van de zevenkamp wordt uitgesteld met één uur.

9u50: De weergoden geven ons geen warm welkom. De regen valt voorlopig met bakken uit de lucht in de Hongaarse hoofdstad en de licht- en geluidseffecten zijn ook aanwezig. Hopelijk klaart de hemel snel op, want over ruim 30 minuten begint Noor Vidts aan de 100m horden van de zevenkamp. Wij zorgen dat u er niets van hoeft te missen.