De KBC Nacht in Heusden beloofde vuurwerk en leverde dat ook op de middellange afstand. Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen verzekerden zich op de 1500m samen van deelname aan het WK in Boedapest. Hun toptijden maken van Verheyden de tweede en Vermeulen de vierde Belg aller tijden. Verder sprongen ook snelle Rockets, Cheetahs, Tornados en Tristan Gevaert in het oog. Die laatste plaatste zich voor het EK voor junioren.

Het grootste spektakel van de avond was van de hand van de Belgen op de 1500m, met twee WK-tickets als resultaat. Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen stuwden elkaar naar nieuwe hoogten en konden eindelijk de goede voortekenen van eerder dit seizoen bevestigen. Verheyden wordt de tweede Belg aller tijden en Vermeulen de vierde, respectievelijk met tijden van 3’33”77 en 3’34”16. Het zorgde voor uitgelaten taferelen en een gezamenlijke viering aan de finish, Ismael Debjani stapte uit in de laatste ronde. Op dezelfde afstand bleef Elise Vanderelst samen met de Nederlandse Maureen Koster drie ronden lang in het zog van twee Keniaanse dames. Ze kende een moeilijke laatste rechte lijn en zag nog verschillende concurrenten passeren. Vanderelst werd uiteindelijk pas achtste in 4’07″26. De overwinning was voor Purity Chepkirui in 4’04″69.

Op de hoge horden timmerde de door blessures geteisterde Michael Obasuyi verder aan zijn weg terug. Hij werd derde en ging met 13”72 opnieuw wat sneller dan zijn vorige wedstrijden. Die race werd gewonnen door de Zweed Max Hrelja in 13”51. Een snelle start van Anne Zagré leverde haar een aanzienlijk betere prestatie op dan woensdag in Luik. Daar keerde ze terug uit blessure en bleef het bij een matige 13”36. Met die medische bezorgdheden gaat het elke dag beter en dat bewees Zagré door nu al 13”01 te lopen, weliswaar met iets te veel rugwind. Zevenkampster Noor Vidts overbrugde de tien horden in een straffe 13”35.

Foto: Floryan Simar

De snelle dames en heren namen het tegen elkaar op over 100m. Kobe Vleminckx en Ward Merckx verdedigden de Belgische eer en deden dat met een vierde en zesde plaats als resultaat. Vleminckx liep 10”36 en Merckx kwam met 10”39 tot op drie honderdsten van zijn PR. De overwinning was voor Cejhae Green uit Antigua in 10”16. Bij de vrouwen knalde de Luxemburgse Patrizia Vanderweken naar de overwinning in 11”16, voor de Jamaicaanse Jura Levy en de Australische Bree Masters. De Rockets in de wedstrijd, Elise Mehuys en Rani Vincke, deden het uitstekend. Mehuys kan pronken met een nieuw persoonlijk record van 11”41 en Vincke kwam slechts één honderdste tekort om hetzelfde te doen.

Op de baanronde toonden de Belgische mannen en vrouwen hun topvorm. Alexander Doom won de wedstrijd in een seizoensbeste 45”39 voor Nederlander Isayah Boers. Florent Mabille en Robin Vanderbemden finishten als derde en vierde. Vooral voor Mabille was dat een knalprestatie want de Excelsior-atleet deed een halve seconde af van zijn PR. Hij presteerde 45”71 en neemt daarmee de gedeelde tiende plaats in op de Belgische ranking aller tijden. Mabille mag op basis van deze chrono dus hopen op een plaatsje bij de Belgian Tornados. Vanderbemden liep ooit 45”65 maar was met 45”98 voor het eerst dit jaar goed voor sub-46”. Cynthia Bolingo dook net als in Luik op woensdag onder 51 seconden en heeft die twee inspanningen op vier dagen tijd dus goed verteerd. Deze 50”90 is haar tweede tijd van het jaar. Achter haar stoomde Helena Ponette naar een nieuwe persoonlijke besttijd van 51”71, een dik tiende beter dan haar vorige. Naomi Van Den Broeck deed het eveneens goed en zette een seizoensbeste 51”95 neer. De Cheetahs zijn duidelijk klaar om van zich te laten horen op het WK in Boedapest want Hanne Claes liep in dezelfde race ook nog 52”75.

Foto: Floryan Simar

Tibo De Smet zag de dubbele baanronde in Heusden als een kans om de olympische limiet te lopen. De haas vertrok bijzonder snel en kwam halverwege door in minder dan vijftig seconden. Daardoor viel het veld uiteen en zag De Smet zich gedwongen om Collins Kipruto in te halen en het gat te dichten. Het werd voor hem uiteindelijk een derde plaats in 1’45”89 achter Kenianen Cornelius Tuwei en Ferguson Rotich. Voor de vrouwen begon het bij de 800m plots stevig te regenen. Twee Ethiopische dames lieten het niet aan hun hart komen en doken onder de Olympische limiet. Tsige Duguma en Tigist Girma liepen respectievelijk 1’59”40 en  1’59”72.

Timothy Herman begon sterk aan zijn eerste wedstrijd in een nieuwe gesponsorde uitrusting. De Belgische recordhouder wierp de speer meteen richting de 80m-streep en liet 79m81 noteren. Hij kon zich daarna weliswaar niet meer verbeteren en moest zich dus tevreden stellen met de derde plaats. De polsstokstand verwelkomde met Nina Kennedy en Eliza McCartney twee namen van wereldformaat. Het werd een overwinning voor de Nieuw-Zeelandse McCartney die net als Kennedy 4m63 sprong maar daarvoor minder pogingen nodig had. De 400mH werd gewonnen door de Nederlandse Cathelijn Peeters in 55”21. Er was ook een PR voor Ilana Hanssens die 57”89 liep, Zoë Laureys mag dankzij 59″11 naar het EK junioren. De afsluitende 5.000m beloofde een snelle wedstrijd te worden maar was voor wie met Belgische bril kijkt, onthoofd. De snelste Belg van het jaar op die afstand, John Heymans, had er in Heusden bij willen zijn maar werd ziek de dag voor de wedstrijd. In zijn afwezigheid zorgde een Keniaan voor het spektakel. Cornelius Kemboi won de wedstrijd in een razendsnelle 13’00”68. In het naprogramma verzekerde junior Tristan Gevaert zich van deelname aan het EK junioren met een tijd van 14’13″60.