In Espoo gaat volgende week tussen 13 en 16 juli het EK beloften door. Op de 100m horden treffen we een Belgische die soms nog wat aan de aandacht ontsnapt maar tijden loopt om u tegen te zeggen. Yanla Ndjip-Nyemeck studeert in Amerika en werkte dit jaar al twee NCAA-seizoenen af, met veelbelovende chrono’s en enkele teleurstellingen – maar vooral veel wijze lessen – als resultaat. Ze trekt naar Espoo met de vierde tijd van alle deelnemers.

Yanla Ndjip-Nyemeck, Belgisch recordhoudster op de 60mH bij de scholieren, maakte enkele jaren geleden de oversteek naar de VS voor haar studies geneeskunde. Die master kan je in Amerika volgen na verschillende bachelors en de Brusselse koos voor een bachelor sociologie. Vorig jaar veranderde ze van universiteit en kwam ze terecht bij één van de meest prestigieuze colleges van het land. “Ik heb die keuze gemaakt omdat ik in de VS de mogelijkheid heb om mijn topsportambities en mijn studies te integreren. Buitenlandse ervaringen staan ook goed en ik werk er automatisch aan mijn Engels. Ik heb de kleinere California State University Northridge (CSUN) verlaten voor de de University of California Los Angeles (UCLA). Het is een grotere universiteit die mij meer opportuniteiten biedt, sportief maar ook op het vlak van mijn studies”, zo vertelt de 20-jarige die woensdag in Espoo haar eenentwingtigste verjaardag viert.

Relaas van het Amerikaanse NCAA-seizoen

Bij de UCLA Bruins opende Ndjip-Nyemeck haar conto met een indrukwekkende indoorcampagne, al beleefde ze ook mindere momenten. Ndjip-Nyemeck miste de limiet van 8″03 voor het EK indoor met 2 honderdsten maar liep in de week na dat kampioenschap wel een straffe 8″01. “Ik bleef met een bitterzoet gevoel achter want ik heb heel veel gelopen deze winter en had de chrono voor EK-kwalificatie in de benen. Het heeft niet mogen zijn maar ik ben ervan overtuigd dat alles gebeurt met een reden.” De in België bij RESC aangesloten atlete knokte zich naar de nationale NCAA-finale maar kwam daarin onfortuinlijk ten val op de laatste horde. “Het was frustrerend maar ik leerde eruit en neem die finale-ervaring mee naar de toekomst.”

Die val was niet zonder gevolgen. Ndjip-Nyemeck werd opgezadeld met een hersenschudding die haar gedurende een maand van de trainingspiste hield. “De hersenschudding, in combinatie met een examenperiode en mijn migrainegeschiedenis, maakten de voorbereiding op het zomerseizoen een bijzonder lastig verhaal. Het ontbrak me bijgevolg ook aan het volledige vertrouwen dat je nodig hebt om top te zijn. Het Amerikaanse studentenseizoen is daarnaast erg kort dus het was moeilijk om mijn achterstand in te halen.” Ndjip-Nyemeck kon al die obstakels weliswaar goed de baas, ze dook voor het eerst onder de 13 secondengrens door 12″99 te lopen in de reeksen van de westelijke regionale NCAA-finale, een prestatie die slechts vier Belgische hordeloopsters haar ooit voordeden. Ondertussen verlopen de trainingen weer goed. “We werken hard, we gaan vooruit en dan zien we wel wat er gebeurt.”

Zich plaatsen voor de nationale NCAA-finale lukte outdoor niet en met 13″18 liet Ndjip-Nyemeck daar een kans liggen: “Ik deed het vaak goed maar miste constante in mijn prestaties. Ik kwam goed geklasseerd naar de regionals en bewees dat ik hoog mocht mikken met mijn PR in de eerste ronde. Aan de ene kant was het dus een teleurstelling omdat een plaats op het nationale kampioenschap verdiend was geweest en ik de tijd in de benen had, 13″15 had volstaan voor kwalificatie. Aan de andere kant was er natuurlijk mijn verstoorde voorbereiding. Ik haal ook vertrouwen uit het feit dat ik in het begin van de regionale finale vlot mee kon in de tred van de Jamaicaanse Ackera Nugent die later nationaal NCAA-kampioen werd, dat bewijst voor mij dat ik het vereiste niveau in mij heb.

De weg naar Espoo

Met de limiet voor Espoo op 13″30 vormde kwalificatie geen probleem voor de Belgische hordeloopster die met de vierde tijd aankomt in Finland. Is het podium dan haalbaar? “Met een vierde tijd onder de deelnemers mik ik op het podium maar je loopt een wedstrijd om hem te winnen.” Wat betreft het trainingsschema van Ndjip-Nyemeck worden de beslissingen in de VS genomen. “Mijn coach bij UCLA maakt het plan en dat voeren we hier in België met Juan Da Silva en Leopold Kapata uit. De communicatie met Amerika verloopt heel vlot en het grootste deel van de tijd ben ik ook gewoon daar.” Voor dit seizoen trainde ook Anne Zagré onder Juan Da Silva maar zij koos voor een overstap naar Carole Bam. Daardoor geniet Ndjip-Nyemeck niet langer de luxe samen te kunnen trainen met een ervaren topper als Zagré. “Voor mij is dat zeker een verlies maar ik respecteer haar keuze natuurlijk volledig.”