Het EK beloften in Espoo nadert met rasse schreden, tussen 13 en 16 juli wordt in Finland uitgemaakt wie de beste beloften van Europa zijn. Eén van de Belgische uithangborden is Delphine Nkansa. Zij neemt individueel deel aan zowel de 100m als de 200m en zal daarnaast met de jonge Rockets een gooi doen naar het podium.

Delphine Nkansa kende in 2022 haar grote doorbraak. Een dik jaar geleden verscheen ze plots ten tonele op het BK en pakte ze meteen de nationale titel op de 200m en het zilver op de 100m. Nkansa geraakte vorig jaar tot 23″03 en 11″26 waarna ze de Belgische kleuren verdedigde op het EK in München. In zaal zette ze haar opmars deze winter verder, met een plek in de finale van het EK-indoor in Istanboel als toppunt. De RESC-atlete liep daar een PR van 7″19 op de 60m. Zowel op de 60m indoor als de 100m werd ze de derde Belgische vrouw aller tijden.

In 2023 evenaarde Nkansa haar PR over 100m en bleef ze er meermaals net boven, maar op de 200m kwam ze nog niet opnieuw in de buurt. “Ik ben toch een beetje teleurgesteld met mijn seizoensbegin. Ik kan het weliswaar een plaats geven want ik heb heel veel werk gehad voor mijn studie rechten. Twee maanden lang was ik mentaal enorm uitgeput en dat heb ik gevoeld in mijn wedstrijden. Op 30 juni heb ik echter mijn laatste examen gehad dus tot september valt die last weg.”

Foto: Erik van Leeuwen

Richting Espoo heeft Nkansa er desalniettemin een goed oog in: “De voorbereidingen en de trainingen gaan goed. Ik kan echt niet wachten om op het EK beloften te staan. Op de 100m en de 200m beoog ik een plaats in de finale, op de 4x100m hopen we een medaille binnen te halen. Deze week doe ik met de Meeting international de Montgeron in Frankrijk (5 juli)nog een laatste wedstrijd om wat zaken op punt te zetten en bij te sturen.”