Amper 21 jaar was Anna Hall toen ze op het WK in Eugene de derde plaats wegkaapte op de zevenkamp. Vorige week vulde de meerkampster in Götzis haar palmares nog aan met een weergaloos totaal van 6.988 punten. Het leidt geen twijfel: Hall wordt deze zomer een gevaarlijke uitdager voor Nafi Thiam. Wij spraken de atlete in Florence, waar ze opvallend een 400m horden afwerkte, over de tweestrijd die er zit aan te komen op het WK.

Dogfight

Ze is jong, heeft flair en bezit over een schijnbaar onuitputtelijk vat vol positieve energie. Anna Hall beschikt naast de persoonlijkheid ook nog over het talent om de komende jaren haar stempel te drukken in het circuit. Kan ze Nafi Thiam deze zomer van een derde wereldtitel op de zevenkamp weerhouden?

Na Halls 6.988 punten in Götzis, is die vraag meer dan ooit relevant. Op het WK in 2022 had Thiam nog een antwoord klaar op haar zeven jaar jongere concurrente, maar Hall toonde de voorbije maanden nog lang niet aan haar plafond te zitten. “Ik besef dat ik dichter kom”, vertelde de Amerikaanse na de Diamond League in Florence. “Maar ik heb zoveel respect voor Nafi. Zij is dé queen van de zevenkamp. Ik kan alleen maar hopen dat ik in de toekomst de kroon kan overnemen”, klonk het voorzichtig.

Nafi Thiam – Foto: Erik van Leeuwen

Ziet ze zichzelf dat deze zomer al doen op het WK? “Misschien. Ik ben alleszins heel enthousiast om het tegen haar op te nemen. Het wordt een dogfight, maar ik zal er klaar voor zijn.”

De bronzen WK-medaillist ziet vooral voordelen in de ‘tweestrijd’. “Het niveau op de zevenkamp is nog nooit zo hoog geweest. Ik vind het geweldig om deel uit te maken van deze sterke generatie. Ik hoop dat ik Nafi kan pushen naar scores die ze anders niet zou halen. Omgekeerd helpen atleten als Nafi, Sulek (Adrianna; red.) en Vetter (Anouk; red.) mij ook om mijn niveau op te krikken.”

Tegenpolen

Hall en Thiam behoren als de respectievelijk nummer vijf en drie aller tijden allebei tot de allerbesten van hun discipline. Toch zijn ze tegenpolen op allerlei vlakken. Je hebt het eerder introverte karakter van Thiam, versus de extraverte persoonlijkheid van Hall. Je hebt Thiam die het voornamelijk moet hebben van de kampnummers. Bij Hall zijn de loopnummers de voornaamste puntenpakkers.

De extraverte Anna Hall weet als geen ander het publiek te entertainen – Foto: Jeroen De Meyer

En dan heb je nog Thiam die graag achter de schermen werkt tegenover Hall die liever openlijk de strijd aangaat en kiest voor een goedgevulde wedstrijdkalender. Dat ze met dat laatste afwijkt van de ‘standaard’, beseft ze. “De meeste meerkampers kijken waarschijnlijk raar op als ze me keer op keer wedstrijden zien doen, maar ik hou er echt van. Uiteindelijk zijn de wedstrijden hetgeen waar je zo hard voor werkt. Ik zou het jammer vinden om maar een paar keer per jaar in actie te komen en me te verstoppen op training.”

Succes op 400m horden

Het blijft opvallend niet bij de zeven meerkampdisciplines voor Hall. Afgelopen vrijdag maakte ze haar debuut op de Diamond League in Florence waar ze koos voor de 400m horden. Met een derde plaats in 54”42 maakte ze meteen een verbluffende indruk.

“De 400m horden is echt een discipline waar ik van hou en waar ik op termijn misschien meer mee wil doen. Wie mij kent weet dat ik best koppig ben, dus ik moest en zou mij eens meten met de beste hordelopers. Dat is vrijdag gelukt”

Foto: Jeroen De Meyer

Ondanks een klein PR, of ‘baby PR’ zoals ze het zelf noemt, was de veelzijdige atlete niet helemaal tevreden. “Ik mag niet te streng zijn voor mezelf. Het was mijn allereerste Diamond League en ik heb nog een zevenkamp in de benen, wat ik zeker en vast gevoeld heb. Ik weet gewoon dat ik beter kan. Op de laatste horde maakte ik tot mijn eigen frustratie een fout. Met de Diamond League in Parijs en Oslo zit mijn Europese tour er gelukkig nog niet op en heb ik nog twee mooie kansen om beter te doen”, aldus een vastberaden Hall.