Faith Kipyegon is de allereerste atlete ooit die er in slaagt een 1500m onder de 3’50 te lopen. Die straffe stunt klaarde ze tijdens de Diamond League in Florence. De wereld- en olympische kampioene pakte in de laatste 250m met een versnelling om ‘U’ tegen te zeggen en kwam na een duizelingwekkende 3’49″11 over de finish.

Dat Faith Kipyegon een snelle tijd in gedachten had voor de Diamond League in Florence, was al duidelijk na de persconferentie van gisteren. Ze hoopte minimaal beter te doen dan haar 3’58″57 van eerder deze maand in Rabat, maar tussen de regels door kon je lezen dat ze grotere plannen had.

Tijdens de race hield Kipyegon lang gelijke tred met de wave lights die een tempo aangaven om net onder het meeting record van Sifan Hassan (3’53″63) uit te komen. Op 250m van het einde gaf Kipyegon echter een ferme snok aan het tempo. Ze liep steeds verder uit op de lichtjes en toonde amper tekenen van vermoeidheid. De tweevoudig olympisch kampioene zette vervolgens het stadion in lichterlaaie door de klok te doen stoppen op 3’49″11, net geen seconde beter dan het acht jaar oude wereldrecord van Genzebe Dibaba.

De 29-jarige heeft nu de eerste, derde en zesde snelste tijd op deze afstand ooit in handen en behoort stilaan tot de grootste atleten aller tijden.

Ruim achter haar finishte Laura Muir als tweede in 3’57″09.