Bashir Abdi heeft tijdens de Runners’ lab Halve Marathon in Gentbrugge zijn twee doelen doelstellingen kunnen afvinken. De Europese recordhouder op de marathon slaagde erin om voor het eerst onder het uur te duiken én terwijl het 26 jaar oude Belgische record van Mohammed Mourhit uit de boeken te lopen. Met 59’51 tekende Abdi ook voor de snelste wereldjaarprestatie. En dat ondanks de winderige omstandigheden en het vroeg afhaken van de tempomakers. Hanne Verbruggen was met 1u12:28 de snelste landgenote bij de vrouwen.

Bashir Abdi heeft woord gehouden. De marathonloper onderbrak speciaal zijn hoogtestage in Ethiopië in een poging het 26 jaar oude Belgische record op de halve marathon van Mohammed Mourhit uit de boeken te lopen.

Abdi klaarde de klus tijdens de Runners’ lab Halve Marathon in ‘zijn’ Gent, een wedstrijd die eveneens dienst deed als Belgisch kampioenschap. Abdi kon rekenen op verschillende tempomakers om hem onder de recordtijd van 60’18 te loodsen, maar al vroeg in de wedstrijd moest de Gentenaar zelf aan de bak. De hazen lieten het afweten en Abdi zijn recordhonger was te groot om het rustig aan te doen.

De man die vooraf aan de start stond met een PR van 60’30 moest daardoor zelf opboksen tegen de wind die op sommige stukken stevig in het nadeel blies. Abdi oogde de hele race echter opvallend fris en kreeg op het einde vleugels toen hij doorhad dat zijn dubbele missie mogelijk was. Op de atletiekpiste van KRC Gent perste hij er onder het luide applaus nog even alles uit waardoor hij de klok kon laten stoppen na 59’51. Daarmee duikt hij net geen halve minuut onder het Belgisch record van Mourhit en is hij meteen ook de eerste Belg ooit die de magische grens van het uur weet te breken op de halve marathon. Abdi is meteen ook wereldwijd de snelste atleet van het jaar op deze afstand.

Onze landgenoot komt met 59’51 bovendien op de zesde plaats aller tijden terecht in Europa. Julien Wanders is met 59’13 nog steeds de snelste Europeaan ooit.

De Belgische titel ging logischerwijs naar Abdi. Simon Debognies kaapte in zijn debuut op deze afstand meteen het zilver weg. Debognies, die wegging op een tempo voor 61’30, finishte uiteindelijk knap in 61’52. Slechts vijf landgenoten waren in het verleden al sneller. Dorian Boulvin vervolledigde het podium met 63’07, een verbetering van zijn PR met een halve minuut.

Bij de vrouwen was Hanne Verbruggen afgetekend de snelste landgenote. Met 72’28 bleef het persoonlijk record van de VITA-atlete wel ruim overeind. Zij werd op het podium geflankeerd door Juliette Thomas en Victoria Warpy. Zij snelden naar respectievelijk 73’54 en 74’04, een forse verbetering van het persoonlijk record van beiden. De overwinning bij de dames ging echter wel naar de Keniaanse Shamila Kipsiror in 67’53.

Foto: Jolien De Bock