Ben Broeders kende zoals verwacht geen problemen met de kwalificaties van het polsstokspringen op het EK in Istanboel. De nummer vijf van het jongste WK indoor sprong in zijn eerste poging over de rechtstreekse kwalificatiehoogte van 5m75. Hij mag morgen in afwezigheid van Mondo Duplantis bikkelen om de EK-medailles.

Ben Broeders heeft er een lange ochtend opzitten met de kwalificaties van het polsstokspringen. Broeders begon aan zijn wedstrijd op 5m40. Geen enkel probleem voor de Belgische recordhouder. Daarna ging hij al even vlot over 5m55. Op 5m65 ging het één keer mis, maar onze landgenoot herpakte zich door daarna in zijn eerste beurt over 5m75 te zweven.

met 5m75 was Broeders meteen zeker van zijn plaats in de finale. Slechts twee andere atleten klaarden deze hoogte eveneens in hun eerste poging. Morgen begint alles uiteraard weer vanaf nul, maar zonder de wereldrecordhouder in de competitie behoort onze landgenoot zeker tot de favorieten op eremetaal.

De Nederlander Menno Vloon haalde opvallend de finale niet.

Ben Broeders: “Zo’n kwalificatie is altijd wat zoeken”

“Het ging vlot. Op een bepaald moment werd het heel even spannend toen ik plots tiende stond. Ik wist wel dat het goed ging komen. Na overleg met mijn coaches heb ik een andere stok genomen. Zo’n kwalificatie is altijd wel wat zoeken, zeker als je met zoveel atleten bent. Je aanloop is niet constant, want je kan je niet warm houden. Ik heb twee keer een versnelling gedaan en had bijna een gele kaart. Er is gewoon geen plaats. Maar eind goed al goed.”

“Mijn vaste coaches zijn hier niet aanwezig, maar mijn manager coacht me hier. Fernando (Oliva; red.) hielp me ook door al mijn sprongen te filmen en ze door te sturen naar mijn coaches zodat zij de puntjes op de ‘i’ konden zetten. Ik train thuis ook zo, dus ik heb geen probleem met deze manier van werken.”

“Ik ben blij dat de finale morgen later op de dag plaatsvindt. Ik snap niet wie het uurschema in elkaar heeft gestoken want het was echt vroeg vanochtend. Nu even goed rusten, bij de fysio passeren en dan zijn we klaar voor morgen.”