Simon Debognies heeft op de Groet uit Schoorl Run het Belgisch record op de tien kilometer op de weg verpulverd. Debognies snelde op Nederlandse bodem naar een parcoursrecord van 27’48 en doet zo maar liefst 19 seconden beter dan de vorige recordtijd van ene Bashir Abdi. De Nederlandse Diane van Es maakt bij de vrouwen indruk door het Nederlands record te verpulveren met 30’30. 

Simon Debognies heeft in Schoorl bewezen dat zijn toekomst op de weg ligt. Debognies verscheen er aan de start van de Groet uit Schoorl, een wedstrijd over tien kilometer die tevens dienst doet als Nederlands kampioenschap. Samen met Koen Naert knalde Debognies naar voren na het startschot. Naert zou het verschroeiende tempo van Debognies niet lang kunnen volgen. De voormalige Europese marathonkampioen moest met kuitklachten de wedstrijd staken na goed zeven kilometer.

Debognies stoomde intussen onhoudbaar voort en zou na een solo van zeven kilometer op het glooiende parcours 27’48 noteren. Hij greep zo niet alleen het parcoursrecord in Schoorl, maar ook het Belgisch record van Bashir Abdi dat op 28’07 stond. Binnenkort maakt Debognies zijn debuut op de halve marathon, waar hij recht in de ogen van Abdi kijkt. Arnaud Dely en Amaury Paquet kwamen ook goed voor de dag in Schoorl met respectievelijk 28″35 en 28″41.

Bij de vrouwen zorgde Diane van Es voor een straffe stoot door het Nederlands record aan flarden te lopen met 30’30. Op de Europese ranglijst aller tijden klimt ze naar de vierde plaats.

1 REACTIE

  1. Waarom is de tijd (27’47”) van Bashir Abdi van de San Silvestre Vallecana op 31-12-2019 niet erkend?

Reacties zijn gesloten.