Lisa Rooms en Isaac Kimeli hebben het zegegebaar gemaakt op de voorlaatste CrossCup-manche van het huidige seizoen in Diest. Rooms was op en rond het Provinciedomein Halve Maan een maatje te groot voor Chloé Herbiet. Kimeli haalde zijn gram bij de senioren mannen door Guillaume Grimard voor te blijven. Op de korte cross triomfeerden Annelies Nijssen en Tibaut Vandelannoote. De winnaars schreven ook de Vlaamse titel op hun naam. 

Twee weken voor het BK veldlopen staat traditiegetrouw het Vlaams kampioenschap in het veld gepland. Diest was net zoals vorig jaar de locatie voor de vijfde CrossCup-manche en het bijhorende kampioenschap. Bij de vrouwen werd het uitkijken naar een duel tussen de beste landgenotes op de manche in Hannuit. Chloé Herbiet was toen een fractie sneller in dan Lisa Rooms in de slotfase. In Diest draaide Rooms, de leidster in de CrossCup, de rollen om tijdens de cross van maar liefst negen kilometer.

Nadat het duo lange tijd samen bleef, koos de atlete van AVLO het ruime sop in de slotronde. Aan de finish zou een vierende Rooms uiteindelijk ruim tien seconden overhouden op Herbiet. De winnares verstevigt op die manier haar leidersplaats in de CrossCup met nog één manche voor de boeg, waardoor de buit mathematisch zo goed als binnen is. Het Belgische duo werd gevolgd door vier Britse atletes. Sofie Van Accom en Nina Lauwaert vervolledigden het podium van het Vlaams kampioenschap.

Bij de mannen waren alle ogen gericht op Isaac Kimeli, die vorig weekend nog aan het werk was op Spaanse bodem en beslag legde op een derde stek in Calzadilla. Kimeli knapte het meeste kopwerk op, maar moest wel afrekenen met een uitzonderlijk sterke Guillaume Grimard, die net zoals in Hannuit over een stel superbenen beschikte. Grimard kon als enige in de buurt van Kimeli blijven en zou amper vijf seconden moeten toegeven aan de finish op de bronzen medaillewinnaar van het meest recente EK in het veld. Kimeli verstevigt met de overwinning zijn leiderplaats in de CrossCup. Dorian Boulvin vervolledigde het podium in Diest. Pieter-Jan Hannes werd degelijk vierde en sleepte zo een derde plaats op het podium van het Vlaams kampioenschap in de wacht.

Foto: Peter Wagemans

Nijsen en Vandelannoote zegevieren opnieuw

Op de korte cross werd het uitkijken naar de winnaars van de manche in Hannuit. Annelies Nijssen onderstreepte haar suprematie op de korte afstand door Marie Bilo en Lotte Scheldeman voor te blijven. Een gelijkaardig scenario bij de mannen waarin Tibaut Vandelannoote opnieuw aan het langste eind trok, voor Maxime Delvoie en Lennert Dewulf.