Robin Hendrix heeft op David Hemery Valentine Invitational een 47 jaar oud BR van de tabellen gelopen. Hendrix was in Boston goed voor 13’17″45, ruim drie seconden beter dan het BR van Emiel Puttemans in 1976. Voor Hendrix is die chrono ook een algemeen PR op de 5.000m, aangezien hij outdoor nog niet sneller dan 13’19 had genoteerd. De BU-piste in Boston staat wel gekend als één van de snelste pistes ter wereld. Ook Thomas 

Robin Hendrix bewees met een EK-limiet op de 3.000m in Karlsruhe dat hij helemaal terug van weggeweest is. Die goede lijn wilde onze landgenoot maar al te graag doortrekken op de David Hemery Valentine Invitational in Boston. Hendrix opteerde voor een ongewone 5.000m in zaal én daar had de atleet van OEH zijn redenen voor. De piste van BU is namelijk razendsnel en dat kon Hendrix 25 rondjes later beamen.

In de jacht op een snelle chrono dook hij namelijk als eerste Belg ooit onder 13’20 in zaal. Met 13’17″75 doet hij zo’n slordige drie seconden beter dan het 47 jaar oude BR van niemand minder dan Miel Puttemans. Bovendien was Hendrix niet de enige landgenoot die in actie kwam in Boston. Thomas Vanoppen, die in de VS de kleuren van ‘Wake Forest’ verdedigt, deed op de mijl een gooi naar het BR van Christophe Impens. Vanoppen zou aardig in de buurt komen van die recordtijd van Immens uit 1997. De in de VS studerende atleet klokte namelijk af na 3’54″85 en bleef zo amper zeven tienden verwijderd van een nieuwe Belgische recordtijd.

De snelste mijl van de avond werd gelopen op de Millrose Games in New York, een wedstrijd die deel uitmaakt van de World Indoor Tour Gold. Daar knalde Yared Nuguse naar 3’47″38, goed voor een Amerikaans record én de tweede prestatie aller tijden. Ook onder meer Abby Steiner liet zich in ’the Big Apple’ opmerken met een nationaal record op de 300m van 35″54, waarmee ze naar de derde plaats op de ranking aller tijden springt. Ryan Crouser maakte dan weer een geslaagd seizoensdebuut met 22m58 en een bijhorende nieuwe techniek.