De World Indoor Tour Silver-meeting in het Franse Metz heeft twee Belgische EK-limieten opgeleverd. Ismael Debjani liep op de 1500m naar 3’37″25 en voldeed zo aan de criteria voor het EK in Instanboel. John Heymans liep op de dubbele afstand naar 7’42″55, goed voor een vierde plaats op de ranglijst aller tijden én een EK-ticket. Alexander Doom maakte indruk op de 400m door naar 46″06 te snellen, wat hem de tweede plaats op de ranglijst aller tijden oplevert. Femke Bol imponeerde in Metz door Nederlandse record neer te zetten op de 200m én 400m.

Een week na zijn degelijke 3.000m op de IFAM in Gent opteerde Ismael Debjani voor zijn geliefkoosde 1500m in Metz, waar een World Indoor Tour Silver-meeting op de planning stond op zaterdagnamiddag. Debjani kwam uitstekend voor de dag en zou dankzij een sterke slotronde de zege veilig stellen in 3’37″25. Op die manier voldoet de Belgische recordhouder op de 1500m indoor én outdoor meteen aan de EK-limiet. Op de Europese ranglijst van 2023 klimt naar de zesde plaats.

Ook John Heymans kwam sterk voor de dag in Metz. Heymans liep in zijn derde 3.000m van het seizoen opnieuw sneller dan in zijn voorgaande wedstrijden. Met 7’42″55 mag hij zich ook opmaken voor het EK in Istanboel. Op de Belgische ranglijst aller tijden schuift Heymans op naar de vierde plaats, voor onder meer Isaac Kimeli.

Alexander Doom maakte indruk op de 400m door na een knappe race op en over de snel gestarte Zwitser Spitz te gaan. Doom klokte af na 46″06, een verbetering van zijn PR én goed voor de tweede Belgische prestatie aller tijden. Op de Europese ranking van dit jaar moet onze landgenoot alleen Karsten Warholm voor zich dulden. Belgisch recordhouder Julien Watrin noteerde een degelijke 46″47 bij zijn terugkeer op de dubbele baanronde in zaal. Watrin werkte de afgelopen weken aan zijn techniek door de hoge horden voor zijn rekening te nemen. Camille Laus maakte na haar experiment op de 800m haar terugkeer op de 400m én dat deed de Belgian Cheetah met succes. Laus liep naar een PR van 52″38, 18 honderdsten boven de EK-limiet.

Tibo De Smet slaagde er net niet in om de zege te behalen op de 800m. De Smet moest vrede nemen met de tweede stek in 1’47″15 na de Fransman Benjamin Robert. Ben Broeders maakte een degelijke beurt in het polsstokspringen, nadat hij eerder deze week nog zijn BR tot op 5m82 bracht. Met 5m77 legde hij beslag op de derde stek na het Amerikaanse duo Kendricks-Nilsen.

Femke Bol stal de show in Metz door tot twee keer toe een Nederlands record te verpulveren. Op de 400m dook Bol onder 50 seconden met 49″96, wat haar de vierde plaats op de ranking aller tijden opleverde. Vervolgens knalde ze doodleuk naar 22″87 op de 200m, één tiende beter dan Lieke Klaver die enkele minuten eerder goed was voor 22″97.