Eliott Crestan heeft op het EK in München een felbegeerd finaleticket bemachtigd op de 800m. Crestan probeerde het zoals in de reeksen van kop af, maar na één ronde werd hij overvleugeld door tegenstand. In de laatste rechte lijn kon Crestan uitpakken met een stevig eindschot waardoor hij nog naar plaats vijf liep. 1’47″13 volstond net voor de finale. Smet kwam terecht in een trage race en had op het einde niet de benen om bij de eerste drie te finishen. Hij werd zesde in 1’49″10.

We zien een Belg terug in de EK-finale van de 800m. Dat hebben we te danken aan de sterke eindsprint die Eliott Crestan tijdens de halve finale uit zijn benen schudde.

De halve finalist van de Olympische Spelen zette zich meteen aan kop, een tactiek die tijdens de reeksen goed uitpakte. De tegenstand dulde dat zo’n 400m lang, maar gingen dan langszij. Met nog 200m te gaan liep Crestan in laatste stelling. We weten dat Crestan altijd een sterke eindsprint in huis heeft en die etaleerde hij ook vandaag. Hij liet de klok als vijfde stoppen na 1’47″13 en plaatste zich via de verliezende tijden voor de finale.

Tibo De Smet kon zich ondanks het trage tempo in de aanvangsfase goed voorin positioneren. Na één ronde werd het tempo gevoelig opgetrokken waardoor De Smet het lastig kreeg. Hij zette in de laatste rechte lijn nog wel knap aan, maar een zesde plaats in 1’49″10 was onvoldoende voor de finale. De debutant mag zich wel veertiende van Europa noemen.

“Tactisch was ik rampzalig, maar ik ben in de eerste plaats supertevreden dat ik in de finale sta”, zei Crestan na afloop. “Halfweg liet ik mij helemaal wegzetten en liep ik laatste. Daar kreeg ik een stevige mentale tik van. Gelukkig had ik nog een sterke laatste rechte lijn in petto. Ik ben nog maar negen weken aan het trainen na mijn stressfractuur, dus dit is echt een hele mooie prestatie als je weet vanwaar ik kom.”

In de finale wil Crestan zich niet zomaar laten doen. “Er zijn favorieten, zoals Robert, Wightman en Garcia, maar in een finale zijn altijd verrassingen. Iedereen mag hopen op een medaille, dus misschien ik ook. Al kom ik wel veel wedstrijdritme tekort tegenover mijn concurrenten”, besloot hij.

De Smet kon zich zonder problemen neerleggen bij zijn uitschakeling. “Het is gewoon al heel mooi dat ik in de halve finales stond”, zei hij. “De anderen waren gewoon te sterk. Eerst zat ik goed gepositioneerd, daarna verloor ik plaatsen. Ik zou de wedstrijd nog eens moeten herbekijken om te zien wat er daar is misgelopen, maar het is ook een kwestie van ervaring. Ook fysiek moet ik nog wat sterker worden als ik ooit finales wil lopen. En ik wil het er niet op steken, maar ik had in juli nog corona.”