De Belgian Tornados hebben moeten knokken voor een plaats in de 4x400m-finale. Slotloper Dylan Borlée begon namelijk pas in vierde stelling, op ruime achterstand van de top drie die rechtstreeks doorstoten, aan zijn baanronde. De nummer vijf van de individuele finale liep de snelste split van alle deelnemers, maar kon de vierde plaats niet vermijden. Hun eindtijd van 3’01″81 was gelukkig voldoende om door te stoten via de verliezende tijden.

De Belgian Tornados hebben het bijzonder spannend gemaakt. Startloper Alexander Doom begon niet onaardig aan de wedstrijd. Met een splittijd onder de 46″00 lanceerde hij Jonathan Borlée als vijfde. Jonathan, die voor het WK moest afzeggen door een blessure, maakte geen al te beste indruk. Hij viel terug naar plaats zes waardoor de finale plots heel ver weg leek.

Jonathan Sacoor bracht ons terug in de wedstrijd door de vierde plaats over te nemen. Toch had Dylan Borlée nog veel werk voor de boeg. De achterstand op de top drie was namelijk groot en dus trok hij alle registers open. Dylan besefte al snel dat Spanje en Nederland buiten bereik waren, maar kon wel jagen op Duitsland. Het werd een sprint tot op de meet die uiteindelijk werd beslist in het voordeel van het thuisland. Met de snelste splittijd van alle deelnemers liep de slotloper wel een ijzersterke wedstrijd.

In de laatste reeks liep er gelukkig niemand sneller dan de 3’01″81 van de Belgian Tornados. Het was zwoegen en zweten, maar de finale is bereikt. Morgen begint iedereen weer vanaf nul.

De splittijden:

Alexander Doom: 45″97

Jonathan Borlée: 46″04

Jonathan Sacoor: 45″53

Dylan Borlée: 44″27

“Ten opzichte van mijn individuele halve finale wilde ik trager starten”, zei Alexander Doom. “Ik denk dat mijn laatste 200 meter sterker was en voelde mij alleszins beter, maar had wel gehoopt Jonathan in een iets betere positie te lanceren. Ik zou wel graag de fotofinish eens zien, want ik geloof er niets van dat de Duitsers voor ons waren.”

“Er bestaan geen mirakels. Ik wist dat ik niet in de vorm van mijn leven was”, vertelde Jonathan Borlée. “Voor mij was het een moeilijke dag, maar ik ben blij dat we in de finale staan. Vier Belgische ploegen in de aflossingsfinales is wel mooi. Er is een teamdynamiek ontstaan die er al veel eerder had mogen komen, maar een boost heeft gekregen sinds de komst van Rutger Smith.”

“Ik had gehoopt de stok iets eerder te krijgen, maar ik denk wel dat ik het goed gedaan heb”, aldus Sacoor. “De derde positie is natuurlijk wel de minst bezette. Of ik er in de finale opnieuw bij ben? We zullen zien. Als het moet, dan moet het, maar ik hoop vooral dat we Kevin opnieuw kunnen gebruiken.”

“We belandden achterin en dan ben je vaak aan het afremmen”, vertelde Dylan Borlée. “Meestal zitten we exact waar we moeten zitten, maar nu is dat een keer niet gelukt. Gelukkig heeft de hele ploeg keihard geknokt en het belangrijkste is nog altijd dat we in de finale staan. Het was wel een hele eer om Kevin te vervangen als slotloper. Ik heb alles gegeven, maar ik hoop wel dat we Kevin terug kunnen inzetten in de finale.”