Femke Bol heeft weer gestunt zoals alleen Femke Bol dat kan. Het Nederlandse fenomeen wervelde in de EK-finale van de 400m naar een beste Europese jaarprestatie van 49″44. Ook Natalia Kaczmarek bleef knap onder de 50 seconden en pakte daarmee zilver. Bij de mannen stond er op de baanronde geen maat op Matthew Hudson-Smith. De Brit klokte af na 44″53. 

“Double trouble” schreef Femke Bol vorige week op haar social media. Daarmee kondigde ze aan dat ze op het EK in München voor de dubbel 400m-400m horden wilde gaan. Het eerste deel van de opdracht is bij deze volbracht. In de finale van de 400m zonder hindernissen was er namelijk niets te beginnen tegen het 22-jarige talent. Ze stormde richting de finishlijn en liet de klok stoppen na 49″44. Het is de tweede keer in haar carrière dat Bol onder de 50 seconden duikt. Ze pitst meteen ook drie tienden van haar elf dagen oude NR en zette hiermee de beste Europese jaarprestatie neer.

Het podium kleurde helaas niet dubbel oranje. Lieke Klaver was één van de kanshebbers op een medaille, maar viel in de laatste rechte lijn terug naar plaats zes. Daar profiteerde het Poolse duo Kaczmarek-Kielbasinska van. De twee legden beslag op het zilver en brons in respectievelijk 49″94 en 50″29.

Bij de mannen was de dominantie zowaar nog groter. Matthew Hudson-Smith hield op het einde met 44″53 namelijk exact een halve seconde over op de nummer twee, Ricky Petrucciani. De finishfoto wees Alex Haydock-Wilson aan als de nummer drie met 45″17. Liemarvin Bonevacia miste zo een medaille op acht duizendsten.

Foto: Jeroen De Meyer

In het polsstokspringen verraste Wilma Murto vriend en vijand. De Finse ging dit jaar nog niet hoger dan 4m60. Vandaag pakte ze plots uit met een sprong over 4m85. Daarmee evenaarde ze het kampioenschapsrecord van Katerina Stefanidi en troefde ze diezelfde Stefanidi af in de strijd om het goud. De Griekse werd uiteindelijk tweede met 4m75, Tina Sutej won met diezelfde hoogte brons. In het hamerslingeren ging het goud naar Bianca Florentina Ghelber met 72m72. Zoals verwacht domineerde Pedro Pichardo het hinkstapspringen. De wereld- en olympische kampioen voegt dankzij zijn 17m50 een eerste Europese titel toe aan zijn palmares.

De specialisten van de hoge horden mochten de derde EK-dag afsluiten en dat deden ze in stijl. De Spanjaard Asier Martinez en Fransman Pascal Martinot-Lagarde hadden zelfs hulp nodig van het elektronisch oog om uit te maken aan wie de Europese titel toebehoorde. Amper één duizendste was het verschil tussen de twee, maar het goud ging onverbiddelijk naar Martinez in een beste Europese jaarprestatie van 13″14. Een schamele troost voor Martinot-Lagarde: er hangt nu van elke kleur een Europese medaille in zijn prijzenkast. Just Kwaou-Mathey, eveneens een Fransman, bezet plaats drie met 13″33.